Tolna Megyei Értéktár

A Magyar Értéktárba került a Rákóczi túrós

A Rákóczi túróst Rákóczi János - felsőleperdi születésű - mesterszakács tett ismertté. Ma is rendkívül népszerű lepényfajta, nemcsak édes-savanykás íze miatt, hanem mert nem igényel különösebb alapanyagot.

A Hungarikum Bizottság 2021. június 22-i ülésén döntött úgy, hogy a kiemelkedő nemzeti értékek sorába emeli a Rákóczi túróst.

A Magyar Értéktár bővítését a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, V. Németh Zsolt ismertette. 

Kiemelkedő nemzeti érték lett a magyar citera és citerajáték, a Kárpát-medence hagyományos fejfái, a székelykapuk, a Rákóczi-túrós, a tokaji írótábor, a Teqball, a Szentkirályi ásványvíz, valamint a Zema porcelánékszer.

A miniszteri biztos elmondta, hogy a Hungarikum Bizottság döntése alapján egyedi elbírálás nélkül a Magyar Értéktár része a Magyar Örökség Díj kitüntetettjeinek lezárt életműve, az uniós oltalom alatt álló, földrajzi árujelzővel rendelkező termékek és az EU által elismert hagyományos különleges termékek.

A korábbiakhoz hasonlóan a Magyar Értéktár új elemei is egyedi, vonzó magyarságképet jelenítenek meg. Kiválasztásuk fontos szempontja, hogy ne csak a magyarság múltjára, hanem a jelenére is utaljanak - tette hozzá.