Tolna Megyei Értéktár

A megye folytatja értékőrző misszióját a fiatalok körében

Immár negyedik alkalommal szervezett Értékhangoló programot a megyei önkormányzat általános és középiskolás diákoknak. Ezúttal a szedresi Lovas Udvarházban zajlott két napon keresztül a felkészülés a kora tavasszal megrendezendő Értékvetélkedőre. A Tolna Megyei Önkormányzat nevében az első napon Dr. Gábor Ferenc főjegyző, másnap pedig Orbán Attila alelnök köszöntötte az ifjúságot.


A megyei értéktár bizottság elnöke, Dr. Say István bevezetőjét követően délelőtt előadásokra, délután pedig íjászatra került sor az Alisca Nyilai Íjász Egyesület jóvoltából.

A házigazda település, Szedres polgármesterének köszöntőjével vette kezdetét a kétnapos, szabadidős programmal egybekötött előadássorozat. Kovács János örömét fejezte ki, hogy vendégül láthatják a gyerekeket, mégpedig egy impozáns kastélyban, amely önmagában is egy gyönyörű építészeti érték. A múltat megidézve büszkén sorolta Szedres további értékeit, mint például a Bezerédj család hagyatékát.

Dr. Gábor Ferenc beszédében aláhúzta: az értéktár mozgalom éppoly fontos a megyének, akár a fejlesztések. Mindemellett külön öröm, hogy a célközönség ismét a fiatalság – jegyezte meg. Ehhez kapcsolódóan rávilágított: számos óvoda és iskola újult meg az elmúlt ciklusban, amelyek fémjelzik, hogy a megye tervez a fiatalsággal a jövőben. A programban való részvételért illetve annak megvalósításáért köszönetet mondott mind a felkészítő tanároknak, mind a Hivatal munkatársainak.

Orbán Attila szerdán köszöntötte a fiatalokat. Az alelnök kijelentette: modern megyét szeretne építeni, mégpedig közösen a fiatalokkal, akik új, kreatív gondolatokkal formálhatják megfelelő otthonná Tolnát. Véleménye szerint ötvözni kell a múlt értékeit a mai kor lehetőségeivel, s így még népszerűbbé válhat a közös hagyaték. Ebben pedig számít a fiatalok ötleteire, lendületére és aktív részvételére. Utalva a – Tolna megyében egykor jelentős – török pusztításra elmondta: e vidék lakosainak mindmáig fontos az értékek felfedezése és megteremtése.

Dr. Say István a tavaszi Értékvetélkedőre való felkészülés jegyében ismertette a tudnivalókat. Emlékeztetett: immár negyedszer került sor Értékhangolóra. Dicséretesnek nevezte, hogy vannak olyan diákok, akik nem pusztán a digitális világban próbálnak érvényesülni, hanem az értékőrzést is trendinek tartják. Igazából az Övék a jövő – jelentette ki.

A tanulók mindkét nap érdekes előadásokat hallgathattak meg. Kovács Antal olimpikon előadása arról szólt, vajon bajnoknak születünk-e. Hogy mit jelent lojalitás, barátok, hogy fejleszthető-e az akaraterő. És hogy a sikereken túl mi jelent valódi értéket.

A természeti értékek is fókuszba kerültek mindkét délelőtt, mégpedig a Sió mentére vonatkozóan. Kedden Schurk László, a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre volt az egyik előadó, majd szerdán Somogyvári Orsolya biológus az I. Béla Gimnáziumból. A résztvevők képet kaphattak környezetünk szépségeiről, kihangsúlyozva egyéni felelősségünket sérülékeny értékeink megőrzésének fontosságban.

Vincze Bálint természetfotós is csatlakozott az előadók sorához, aki lenyűgöző képeket vetítve a természetfotózás rejtelmeibe vezette be a fiatalokat.


A Kincses Tolna Megye Értékhangoló programunkon részt vett általános iskolás csapatok öt településről és hat iskolából érkeztek:

Szedresi Bezerédj István Általános Iskolája „SZEDREK” csapata, Decsi Bíborvég Általános Iskola „Sárközi gyöngyök” csapata, Tengelici Általános Iskola „Tengelici fiókák” csapata, Szekszárdi Baka István Általános Iskola „Ütős Ötös” csapata, Paksi Deák Ferenc Általános Iskola „Fürge Ürgék” csapata, Szekszárdi Garay János Általános Iskola és AMI „BARA-BANDA” csapata.

A középiskolások még többen képviseltették magukat szerdán: öt iskola és település tizenegy csapata érkezett Szedresbe:

Gyönki Tolna Lajos Gimnáziumi és Kollégiumi Tagintézmény „Búzavirág”, „A TLG névtelenjei”, „Tolnais Lányok Gang-je (TLG)” csapatai, Paksi I. István Szakképző Iskola „István a Jó" csapata, Bonyhádi Perczel Mór Szakképző Iskola „Perczel” csapata, Dombóvári Apáczai Csere János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma „APÁCZAIS” csapata, Palánki Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium „Bajnokok ligája Elit”, „Természet gyöngyei” „Kék dínók”, „Csapó” csapatai.