Tolna Megyei Értéktár

Bemutatótér jött létre a Tolna Megyei Értéktár értékeiből

Egyedi bemutatótér készült a Tolna Megyei Önkormányzat részére, mellyel a magyei értékeit fogják a jövőben népszerűsíteni.

A Hungarikum Bizottság pályázatán a Tolna Megyei Önkormányzat 4 millió forint támogatást nyert bemutatótér létrehozására. Célunk az volt, hogy egy olyan anyag jöjjön létre, amellyel a megye értékeit népszerűsíthetjük.

A bemutatótér megnyitójára 2022. március 29-én került sor a Babits Mihály Kulturális Központ előterében, ahol Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke mondott köszöntőt. Kiemelte az értékek közösségformáló erejét, melyek igazodási pontként szolgálnak a mai felgyorsult világban.

Ezt követően Dr. Say Istvánt, a megyei értéktár bizottság elnöke nyitotta meg a kiállítást. Beszélt arról a hosszú útról, amit a megalakulás óta megtettünk, kiemelve, hogy a települések, közösségek nélkül nem lehetne ilyen, országosan is kimagasló eredményeket elérni.

A Körös-Party Kft., a kiállítási elemek tervezője és kivitelezője nevében Márkus Áron mesélt a tervezés folyamatáról, az elkészült bemutatótér komplex funkcióiról. Elmondta, egy hosszú és közös munka zajlott a két szervezet között, ennek köszönhetően remélhetőleg egy olyan anyag jött létre, ami élményt fog nyújtani mindazoknak, akiket érdekelnek a megye értékei.

Meg kell említeni Vicze Lászlót, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum grafikusát, aki a bemutatótér kitalálásában is nagy segítségünkre volt és egy, a simontornyai vár évszázadait bemutató elemmel járult hozzá az anyaghoz.

A hungarikum törvény megjelenésével 10 éve vette kezdetét ez a munka, amihez a Tolna Megyei Önkormányzat elsőként csatlakozott. Az azóta megtett utat számos szép pillanat fémjelzi: azon túl, hogy 461 érték szerepel már a nyilvántartásunkban, rendeztünk konferenciát, van honlapunk, 7 kötetes kiadványunk, vetélkedő sorozattal sikerült a fiatalokat is megszólítani. Vár a megye rendezvényünk pedig nem kell mondani, mennyire népszerű, hiszen ötszáznál is többen vagyunk minden évben. Tesszük mindezt annak ellenére, hogy a mai világban csöppnyi az a figyelem, amit egy-egy ügynek szentelnek az emberek. Mindig újabb és újabb élményeket keresünk és elfelejtünk megállni és végiggondolni, kik vagyunk, honnan jöttünk, merre tartunk. Éppen ezért örömteli, hogy az értéktár mozgalom megtalálta azokat az embereket és közösségeket, akiknek ez a dolog fontos. Akik szeretnének örökül hagyni valamit az utódoknak. Köszönet érte. Köszönet minden apró tettért, ami túlmutat rajtunk, ami értéket közvetít.

Külön köszönjük az NMI Tolna Megyei Igazgatósága segítségét, akik minden értéktári programunk megvalósításában segítő kezet nyújtanak.

A kiállítás április 17-ig tekinthető meg Szekszárdon, de a megyei önkormányzat Vár a megye rendezvényén is ott lesz idén júniusban!