Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Római katolikus plébánia

A város főterének adott oldalát zártsorú beépítés képezi. Ebbe illeszkedik bele a jelenlegi formáját véglegesen a 19. század közepére romantikus stílusban elnyerő plébániaépület.

Post Thumb

Római katolikus templom

Bonyhád főterének közepét foglalja el, a közutak körbefutják. Egyhajós templomként barokk stílusban épült fel 1769 és 1782 között. Építtetője Winkler Mihály plébános volt. A 19. század folyamán többször is átalakították, a 20. században ötszöri felújítást ért meg.

Post Thumb

Szentháromság-szobor

Bonyhád főterének egyik kiemelkedő értéke, Tolna megye egyik legszebb Szentháromság-szobra. A kovácsoltvas kerítés által körülölelt oszlop késő barokk stílusú, de ikonográfiailag eltér a barokkos sablonoktól.

Post Thumb

Kálvária-kápolna

A Menradus Ferenc Konrád gazdag helyi kereskedő felajánlása alpján kezdték el építését. Késő barokk stílusú épülete 1817-ben készült el. A 19. és a 20. század utolsó éveiben is felújításon esett át.

Post Thumb

Ermel-Vojnits-mauzóleum

A Kálvária-kápolna közelében, azzal egyvonalban, a temető felső végében emelkedik. 1905-1906 során készült el historizáló szándékkal neogótikus stílusban. Az 1903-ban elhunyt Ermel–Vojnits Erzsébetnek, a Vörösmarty jóvoltából közismertté lett Perczel Etelka lányának sírkápolnájaként épült.