Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Fodorné László Mária munkássága sz. 1949

Fodorné László Mária a szövéssel 13 éves korában ismerkedett meg. 1970-ben a Sárközi Népi Iparművészeti Szövetkezetbe ment dolgozni, ahol több szövéstechnikát és nagyon sok mintát tanult meg az ott dolgozó mesterektől pl. Széles Józsefnétől, Ács Istvánnétól.

Post Thumb

Fülöp Ferenc táncos, 1885-1962

A decsi táncstílus különlegességeit a legeredetibb formában ő őrizte meg. Az országos hírét főleg verbunkjának köszönhette. A Decsi Népi Együttesnek egyik alapító tagja volt. Munkássága nagy hatást gyakorolt a bátai és sárpilisi együttesek sikereire is.

Post Thumb

Kovács Józsefné Kun Sára hímző, 1909-1999

A sárközi népviselet egy jellegzetesen sajátos darabját, a sárközi főkötőt Decsen már a 20. század elején is csak néhány idősebb korú asszony tudta készíteni. Közéjük tartozott Szél Judit, a neves főkötővarró asszony. Ő lelkiismeretesen továbbadta azután a tudását a fiatalabbaknak, köztük Kun Sárának is.

Post Thumb

Oláh Istvánné Berekai Éva énekes, sz. 1892-1983

Része volt életének a tánc és vele természetesen az éneklés is. A gyöngyfűzés hosszan tartó ideje jó alkalmat adott a közben való éneklésre is. Az ország számos pontjáról hozzá gyűlő, illetve a helyből toborzódó tanítványainak ezért sokszor és sokat énekelt.

Post Thumb

Perity Mihályné Kukucska Mária szövő, 1896-1986

1896-ban született, és kilencven évet ért meg. A sárközi szövés kiváló mestereinek egyikeként őrzi nevét nemcsak Decs, hanem az egész sárközi népművész társadalom. Már fiatalon, az 1920-as évektől kezdődően rendszeres részvevője lett a fővárosban bonyolított vásároknak, amelyeket a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szervezett.