Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Pál-ház

A 19. század második felében építették az akkor jellemző historizáló stílusban. Nevét az itt lakott Paál Józsefről (1835-1919), a dombóvári hercegi uradalom kerületi felügyelőjéről kapta.

Post Thumb

Gunarasi gyógyvíz

A várostól három kilométerre fekszik Gunarasfürdő. Gyógyvizét már az 1970-es évektől kezdve élvezhették a gyógyulni vágyók. Területe a 20. század első feléig gúnárok úsztatója volt, róluk kapta nevét a fürdő.

Post Thumb

Fekete István Múzeum

Az édesapa, Fekete Árpád, a néhai göllei kántortanító 1863-ban Dombóváron született. Fekete István Jókai mellett minden idők legolvasottabb magyar írója. 2013-ban adták ki a tízmilliomodik kötetét.

Post Thumb

Kaposmenti hímzés

A kaposmenti fehérhímzés a természeti környezetet tükröző díszítőmintáival Tolna megye hímzőkultúrájának egy jelentős szegmense. A Kapos és Koppány völgyének jellegzetes díszítőművészete a 19. század második felétől alakult ki a ma ismert stílusúra.

Post Thumb

Balásy Gyula faragó, 1912-1978

Erdélyben született 1912-ben. Szülei tanítók voltak. Hadiárvaként katonai akadémiát végzett. Családjával együtt az 1950-es években Hortobágyra deportálták. Itt kellett élniük és dolgozniuk a Borsóstanyai munkatáborban. Szabadulása után telepedett Dombóvárra.