Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Magyar Rapszódia desszert család

A Magyar Rapszódia desszert család egy kézműves bon-bon különlegesség Liszt Ferenc emlékére. A valódi csokoládéburok a Magyar táj jellegzetes gyümölcsei (kajszibarack - kékszilva - szőlő – vadmeggy), dió és méz valamint a pálinka ad utolérhetetlen - minden más terméktől különböző ízhatást.

Post Thumb

Rákóczi János munkássága és a Rákóczi-túrós

A Rákóczi-túrós néven ismert sütemény 1958-ban robbant be a köztudatba, amely halhatatlanná tette Rákóczi Jánosnak, Felsőleperd fiának nevét. Ma is igen népszerű lepényfajta, nemcsak édes-savanykás íze miatt, hanem mert nem igényel különösebb alapanyagot. Még a legegyszerűbb hazai konyhában is megtalálhatók a hozzávalók: liszt, cukor, tojás, túró, tejföl, baracklekvár. 1964-ben jelent meg Rákóczi János szakácskönyve Konyhaművészet címmel.

Post Thumb

Ujváry Lajos (1925-2006) festőművész munkássága

Ujváry Lajost munkássága egyértelműen a „nagy festők” közé emeli. Alkotásainak témaválasztása, ábrázolásmódja nagybani szociális érzékenységet tükröz. Munkáiról sugárzik a szépség, az egyszerűség keresése és szeretete. Festményeiben – függetlenül a használt színtónusoktól, illetve a megjelenített témától/tárgytól – mindig egyfajta mélység, bizonyos fokú fájdalom, illetve hiányérzet fedezhető fel, amely az alkotásokat többrétűvé, szinte kissé allegorikussá teszi.

Post Thumb

Dombóvári olimpikonok sportteljesítménye

Buzánszky Jenő, a legendás aranycsapat tagja és Rózsa Norbert többszörös világbajnok úszó munkássága, eredményei példaértékű a jelenlegi és az elkövetkező sportoló generációk számára, Kimagasló teljesítményükre, nemzetközi sikereikre méltán büszke hazájuk és szülővárosuk Dombóvár is.