Tolna Megyei Értéktár

Értékvetélkedő - ötödszörre

Agrár- és élelmiszergazdaság, valamint a turizmus és vendéglátás volt a témája a Tolna Megyei Önkormányzat által meghirdetett és tavaly ősszel megkezdett Kincses Tolna Megye Értékvetélkedőnek, melyen a megye általános iskola felső tagozatos és középiskolás csapatai vettek részt. A koronavírus járvány miatt ebben a tanévben on-line megoldással lehetett a programot megvalósítani.

A közel 90 fiatal versenyző Bonyhád, Decs, Dombóvár, Gyönk, Nagydorog, Paks, Szekszárd és Tengelic településekről jelentkezett a programra. Az őszi értékhangoló program előadásait a megyei önkormányzat youtube csatornáján adtuk közre, majd két írásbeli fordulót követően lehetett eredményt hirdetni.

Az idei tematika szerint „megye ízei” étlapot, mezőgazdasági kiállítási tervet készítettek a fiatalok, érkeztek helyi specialitások receptjei és természetesen újabb értékfelterjesztések is. Az idei évi digitális oktatás mellett ez a vetélkedő is plusz erőpróbát jelentett. Szerencsére mindig vannak, akik számára nem kérdés, hogy igazi értékőrként kell helytállni a versenyben.

Az ülésig elkészült értékfelterjesztések a megyei értéktár bizottság elé kerültek, s most két olyan érték volt, ami a megyei értéktárba került: a paksi siller és a nagydorogi Széchényi kastély. De minden felterjesztés a települési értéktárakat gazdagíthatja, ezeket eljuttatjuk a helyi bizottságokhoz. Ezúton is köszönjük mind a versenyzőknek, mind a felkészítő pedagógusoknak, hogy elkötelezett munkájuknak köszönhetően minden évben hozzájárulnak, hogy a települési és megyei értéktár is folyamatosan bővül.

Mert ez a vetélkedő alapvetően sokkal többről szól, mint versengésről. Akik részt vesznek a programon, reményeink szerint a megye értékei iránt fogékonyak és idővel maguk is nem csak szeretni, de őrizni is fogják, esetleg tovább adni a következő generációknak.

Orbán Attila, a megyei önkormányzat alelnöke és Losonczyné dr. Baranyai Eszter megyei főjegyző vitte el a csapatoknak az önkormányzat és az NMI Tolna Megyei igazgatósága ajándékait. Gratulálunk a versenyzőknek!

Eredmények:

Általános iskolák

I. helyezett Zombai Általános Iskola Tengelici Tagiskolája Tengelici fiókák csapata

II. helyezett Decsi Bíborvég Általános Iskola Decsi kincsek csapata

III. helyezett Szekszárdi Baka István Általános Iskola Ütős Ötös csapata

Középiskolák

I. helyezett TMSZC I. István Szakképző Iskola (Paks) Kincses Tolna Tanulói csapata

II. helyezett TMSZC Apáczai Csere János Technikum és Kollégium (Dombóvár) Apáczai csapata

III. helyezett Déli ASzC Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium (Szekszárd-Palánk) Kék dínók csapata


A program „A helyi identitás és kohézió erősítése Tolna megye 8 településének irodalmi, képzőművészeti és zenei hagyományainak visszatanításával” című pályázat (TOP 5.3.1-16-TL1-2017-00002) keretében valósult meg.