Tolna Megyei Értéktár

Értékvetélkedő: Harcon folyt a küzdelem

A megye népművészete volt a téma kedden az általános iskolásoknak, szerdán a középiskolásoknak Harcon szervezett értékvetélkedőn. Tíz és hét csapat mérte össze tudását, melyet az őszi értékhangolón szereztek meg. A diákok Őcsényről, Paksról, Tamásiból, Kölesdről, Decsről, Tengelicről, Szekszárdról, Szedresből, Dombóvárról, Dunaföldvárról, Bonyhádról és Gyönkről érkeztek.

Értékvetélkedő: Harcon folyt a küzdelem

A megye népművészete volt a téma kedden az általános iskolásoknak, szerdán a középiskolásoknak Harcon szervezett értékvetélkedőn. Tíz és hét csapat mérte össze tudását, melyet az őszi értékhangolón szereztek meg. A diákok Őcsényről, Paksról, Tamásiból, Kölesdről, Decsről, Tengelicről, Szekszárdról, Szedresből, Dombóvárról, Dunaföldvárról, Bonyhádról  és Gyönkről érkeztek.

Ribányi József megyei közgyűlési alelnök fejezte ki elismerését a győzteseknek. Az alelnök szerint a legfontosabb, hogy a gyerekek megismerjék, megszeressék és óvják a megye értékeit Hogy a fiatalok mennyire komolyan vették a felkészülést, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a zsűri tekerőlantos, bábos-citerás előadást láthatott, sőt a gyerekek magukra öltötték helyi viseletüket is. Készítettek értéktári felterjesztéseket, melyek helyi, vagy a megyei értékek körét bővíthetik hamarosan. A zsűrit Dr. Say István, a megyei értéktár bizottság elnöke, Sulyok Balázs megyei főépítész és Komjáthi Tamásné, a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület elnöke alkotta.

Harc polgármestere, Tóth Gábor is köszöntötte a fiatalokat és örömét fejezte ki, hogy a település lehet az értékvetélkedő házigazdája. A megmérettetésről Dr. Say István elmondta: nagyon nehéz volt a zsűri dolga, mert lelkes, felkészült csapatok érkeztek a döntőre; az eredmény ennek megfelelően alakult:

Általános iskolák:

I. helyezett: Kölesdi Béri Balogh Ádám Általános Iskola Pántlika csapata Felkészítő: Kárász Rózsa

II. helyezett: Szekszárdi Garay János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola "Permetkík" csapata Felkészítő: Pekari Bernadett

III. helyezett: Őcsényi Perczel Mór Általános Iskola Sárköz szeretlek csapata Felkészítő: Czakóné Bognár Tímea

Középiskolák:

I. helyezett Perczel Mór Szakképző Iskola Perczel csapata Felkészítő: Vódli-Makovics Erika Anna

II. helyezett Dunaföldvári Magyar László Gimnáziuma Földvárikum csapata Felkészítő: Fafkáné Simon Ildikó

III. helyezett Apácai Csere János Szakgimnázium "Apáczais diákok" csapata Felkészítő: Novák Julianna

A győztes csapat jutalma többek között, hogy részt vehet a nyáron – a szintén e projekt keretében megvalósuló - Sió-menti Népzenei Táborban.