Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

APPONYI-KASTÉLY

A lengyeli uradalmat az Apponyi-család 1790-ben vásárolta meg. A kastélyt gróf Apponyi József építtette 1824-1829 között, klasszicista stílusban. A park fáit Sedlmayer bécsi kertész telepítette 1824-től. A kastélyt gróf Apponyi Sándor 1878 körül historizáló stílusban átalakíttatta. Tetőzete 1905-ben leégett, 1906-ban újjáépítették, részben átalakították Fellner Sándor építész közreműködésével.

Post Thumb

MAJORSÁGI ÉPÜLETEK

A település központjától északra fekvő dombon találhatók a majorság gazdasági épületei és a személyzet lakóépületei. Az Apponyi-család 1824-ben megkezdett kastélyépítkezése után épülhettek, más részük pedig a 19. század végén.

Post Thumb

LENGYEL-HŐGYÉSZI ERDŐK

A Natura 2000 terület természetvédelmi célkitűzése az azon található, a kijelölés alapjául szolgáló közösségi jelentőségű fajok és élőhely típusok kedvező természetvédelmi helyzetének megőrzése, fenntartása, helyreállítása, valamint a Natura 2000 területek lehatárolásának alapjául szolgáló természeti állapot, illetve a fenntartó gazdálkodás feltételeinek biztosítása.

Post Thumb

A lengyeli kultúra

A Lengyeli kultúra a kőkor és a rézkor határán tényleges elterjedési területén is túlmutatóan meghatározó hatással volt egész Közép-Európa őskori történelmének alakulására, így régészeti anyagának feltárása, elkülönítése az egyetemes kulturális örökségnek is egy nagyon fontos része.