Tolna Megyei Értéktár

Medinára várta a megye településeit

Medinán került sor a Vár a megye - Tolnai Értékek Napja elnevezésű rendezvényre, ahol 46 település képviseltette magát, értéktár bizottságok és a megye partnerszervezetei vettek részt a programon.

A házigazda település, amelynek zenei értékei kiemelkedőek, rendkívül színes programot mutatott be: a napot a legkisebbek, a Medinai gitárszakkörös gyerekek műsora kezdte, majd a Medinai Tamburazenekar és a Csurgó Zenekar a megye nemzetiségeit bemutató műsora következett Varga János és lánya, Kincső, valamint Kosnás Árpád és családja közreműködésével.

Idén a medinai értékek kerültek középpontba a játékos vetélkedőn is, ahol a legjobbnak Nagymányok csapata bizonyult, második lett a Teveli közös önkormányzat csapata, harmadik pedig Pincehely. A legszebb stand címet Nagydorog vihette haza ez alkalommal, de meg kell említeni, hogy a zsűrinek nagyon nehéz volt a dolga, a települések minden korábbinál jobban kitettek magukért.

A nap kiemelkedő eseménye a Tolnaikum címek bejelentése és az érték-díj átadása. Idén kiemelkedő megyei érték lett a Szekszárdi márc, a Tamási gyógyvíz, a Dunakömlődi Lussonium és Nagyszékely református templom épületegyüttese.

TAMÁSI GYÓGYVÍZ

A termálfürdő 2000 méterről feltörő 51 C°-os, nátriumkloridos, hidrogénkarbonátos hévize értékes ásványi anyagokat tartalmaz. Összetétele révén igen jótékony hatással lehet a végtagi ízületi porckopásos, elfajulásos, úgynevezett degeneratív elváltozásoknak, a gerinc- és csípőízületek porckopásos elváltozásainak gyógyításában. Tapasztalható a hatása a baleseti, ortopédiai mozgásszervi károsultak utókezelésében is. A vidék kedvező éghajlati klímája, a termálfürdő nyugodt környezete, tiszta levegője kellemes pihenéssel, kikapcsolódással járul hozzá az itt gyógyulásra szánt időtöltéshez. Évezredünk kezdetén a fürdő hatalmas korszerűsítésen és átépítésen ment keresztül, és nemcsak a welnessrészlege magas színvonalú, hanem például a mozgáskorlátozottakat szolgáló létesítmények is egyedivé teszik. A fedett termálfürdő épületének szaunájában, földszinti és emeleti szintjén a legkülönfélébb igényeket kiszolgáló tizenkét medencerész található, ezt egészíti ki a kültéri élménymedence. A hévízes medencék vizének hőfoka 30 és 38 C° fok közötti skálán változik, mindenki kiválaszthatja a számára legkedvezőbbet.

NAGYSZÉKELYI REFORMÁTUS TEMPLOM ÉPÜLETEGYÜTTESE

Utcák által közrefogott dombon, kovácsoltvas kerítéssel részben körbekerített templomkertben áll két egymással összeépült templom. A kistemplom a 13. században gótikus stílusban épült fel, a nagy templom pedig klasszicizáló, késő barokk (copf) stílusban a 18. és a 19. század fordulóján. Az első templomot a második építésekor részben átalakították, ebből az időből származik a tornya is, amely gótizáló stílusú külsőt kapott. Mindkét templomrész egyhajós. A később épített hajónak mindkét végén pilléres, falazott, síkmennyezetes karzat található. A szószék, az úrasztala és a padok a 18. század végéről származnak. Az orgonát 1926-ban az Angster gyár készítette. Az épületegyüttes a templomépítészet egy különös példája, nemzeti értékként való jelentősége minden bizonnyal még Tolna megye határain is túlmutat. Napjainkban újították fel.

LUSSONIUM

Dunakömlődtől keletre, a Bottyán-sánc (Sánchegy) löszfennsíkján helyezkednek el Lussonium római kori segédcsapat-tábor feltárt maradványai. Lussonium római kori erődje a Kr. u. 1. század közepén épült. A legkorábbi palánkperiódust, egy mindeddig elő nem került első kőperiódus után, további jelentős kőépítkezések követték a késő római korban. A déli kapun át az erőd belsejébe vezető É–D-i útra a 4. század végén, az 5. század első felében, amikor az erőd többi részét már nem használták, ráépítettek egy 10x9 m kiterjedésű, 2,3 m falvastagságú kőtornyot. A Bottyán-sánc fennsíkjának keleti oldalát a Duna elmosta, ezért a tábornak ma már csak a nyugati fala, valamint az északi és déli fal nyugati része maradt meg. Műemléki helyreállítása két szakaszban történt. 2003-ban romkert formájában felépült az erőd feltárt déli kapuja, a kapun átvezető É-D-i út maradványa, a déli erődfal mögötti, fa oszlopsoros katonai barakk és az É–D-i útra ráépült késő római torony falmaradványa. 2008-ban az északi kapu feltételezett helyén fa kaputorony készült, mely egyben kilátóként is szolgál, valamint az északi tábort övező fal és előtte húzódó sáncárok- rendszer rekonstrukciójára is sor került. A történelmi emlékhely méltó része a magyarországi római limesnek, az egykori folyam menti határ védvonalának.

SZEKSZÁRDI MÁRC

A márc egy mesterséges adalékanyagoktól teljesen mentes szörp, amelyet mézből és cukorból készítenek. Évszázadokon keresztül kedvelt üdítőital volt, a mézeskalácsosok készítették, árulták. Ez a méhészeti melléktermék korábban olyan ismert volt, hogy akadt város, amelynek a méhészei ebben fizették az adót. A márc hagyománya napjainkban újjáéledt Tolna megye székhelyén. Petrits József (1873-1936) mézeskalácsos mester volt, Európa több országát megjárva tökéletesítette tudását, mire elkészítette az első pohár szekszárdi márcot. Utódai ma az ősi receptet használva, a hagyományok tiszteletével gyártják ezt a kiváló zamatú szörpöt. A márc rendkívül sokoldalúan felhasználható. Korábban még hígított formában, jéggel hűtve lehetett hozzájutni. Ma sűrítményként árulják, így nem csak üdítőitallá hígítva fogyasztható, hanem számtalan más lehetőséget is kínál, hogy zamatosabbá, édesebbé tegyük vele az életet. A márc Petritsékhez betérő vásárlóit további igazi élményekkel várja a szekszárdi Mézeskalács Múzeum is.

A Tolna Megyei Értéktár Bizottság kimagasló hagyományőrző, értékfeltáró, értékmentő és népszerűsítő tevékenysége elismeréséül Érték-díjat adományozott 2020-ban a Paksi Települési Értéktár Bizottság számára.

Köszönjük Medina és a Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatóságának a szervezésben nyújtott segítséget!


A program a „HELYI IDENTITÁS ÉS KOHÉZIÓ ERŐSÍTÉSE TOLNA MEGYE 8 TELEPÜLÉSÉNEK IRODALMI, KÉPZŐMŰVÉSZETI ÉS ZENEI HAGYOMÁNYAINAK VISSZATANÍTÁSÁVAL” című projekt keretében valósult meg.

(TOP-5.3.1-16TL-2017-00002)