Tolna Megyei Értéktár

Népművészet Mesterei lettek

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a magyar népművészeti alkotómunka területén kiemelkedő művészi értékteremtő munka elismerésére, az eredeti népi hagyományokban felnőtt, azokat tehetségükkel, egyéniségükkel tovább gazdagító és tanítványoknak továbbadó népművészek számára a Népművészet Mestere díjat adott át augusztusban, a Budai Várban.

Hajdu Józsefné táncos, varró-hímző asszony több mint 30 éve varrja, készíti a bogyiszlói viseletet, őrzi a település hagyományait. Odaadó munkájának köszönhetően sok-sok gyermek és felnőtt viselheti a hagyományos öltözetet, megtanulhatja a régi szokásokat, dalokat, táncokat. Hajdu Józsefné az 1976-ban megalakult Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület alapító tagja, táncosa, szervezője is.

A szekszárdi Nepp Dénes szíjgyártó a magyar szíjgyártó mesterség és lószerszám-készítés hagyományainak megőrzése, továbbvitele és továbbfejlesztése, valamint hazai és nemzetközi elismertetése érdekében négy évtizedig végzett kiemelkedő szakmai tevékenységéért vehette át a kitüntető címet.