Tolna Megyei Értéktár

Nincs kis, vagy nagy érték, csak érték van!

Nyolcvan általános és középiskolás döntött úgy, hogy szívesen ismeri meg és mélyíti el tudását a megye értékeiről. Két napon át idén is a megyei értékek között szereplő kölesdi Kismegyeháza adott otthont annak a programnak, melynek keretében a Tolna Megyei Önkormányzat a fiatal korosztályt is igyekszik bevonni az értékmozgalomba.

A tavalyi sikeres vetélkedő után a TOP 5.3.1 A helyi identitás és kohézió erősítése Tolna megye 8 településének irodalmi, képzőművészeti és zenei hagyományainak visszatanításával  című pályázat keretében három éven keresztül valósulhat meg a Kincses Tolna Megye Értékvetélkedő program, melyben idén a Tolna megyei irodalom és képzőművészet jeles alkotói és alkotásai kerülnek a középpontba.

Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte első nap, majd Ribányi József alelnök szerdán az ifjú értékőrzőket. Mindketten hangsúlyozták, mennyire fontos, hogy a gyerekek ebben az érték semleges világban megtalálják azokat a pontokat, melyek iránymutatóként segítik őket, kötődést jelentenek a szülőföldjük iránt. 

Dr. Say István, a Tolna Megyei Értéktár Bizottság elnöke "hangolta fel" elsőként a diákokat az értékmozgalommal kapcsolatos információkkal. Ezt követően Szabó Dávid, medinai zenésszel többek között Petőfi, Babits, Garay szóban és dalban is megidézésre került. Kovács Ferenc festőművész-tanár a Kölesdi Képtár remek gyűjteménye segítségével a képzőművészeti értékeket, Sulyok Balázs megyei főépítész a térség épített örökségét mutatta be.

"Nincs kis, vagy nagy érték, csak érték van" - hangsúlyozta az egyik csapat bemutatkozásában, amiből világos, hogy a mai fiatalok is értik a mozgalom lényegét.

A fiatalokra most nem kisebb feladat vár, mint értéktári előterjesztések készítése. Áprilisban, a gyönki vetélkedőn pedig kiderül, ki tudta a legjobban elsajátítani a megye értékeiről szerzett tudást. A vetélkedőnek persze vesztese nem lesz, hisz éppen az a cél, hogy a fiatalok megszeressék, megőrizzék a körülöttünk található kincseinket és maguk is elkötelezett értékőrzőkké váljanak.