Tolna Megyei Értéktár

Sárszentlőrincen a megye

Sárszentlőrinc adott otthont a 7. alkalommal megrendezett Vár a megye programnak. Több, mint ötszáz résztvevő érkezett 34 településről és a megyei önkormányzat kilenc partner szervezete is bemutatkozott. A Hargita megyei delegáció idén helyi termékeikkel is színesítette a gasztronómiai kínálatot. Emellett a házigazda település gazdag értékeire épülő programok kavalkádja nyújtott egésznapos tartalmas időtöltést az érdeklődőknek.

Irodalmi értékekre épült a program

A Tolna Megyei Értékek Napján Sárszentlőrinc értékei kerültek a középpontba: a nap során nyitva állt a Lázár Ervin Emlékház, valamint Réber László meseillusztrációi is külön helyet kaptak. Helyi művészek várták alkotásaikkal a látogatókat a múzeum udvarán kialakított Érték-Térben. Ugyanitt a Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatósága saját programelemekkel is készült a rendezvényre: a Tolna megyei német nemzetiségi komatálak on-line receptkönyvének bemutatójával, fotópályázattal és hungarikum játszóházzal.

„Költők nyomában” elnevezésű vetélkedőnkön 15 település négy fős csapata mérte össze tudását a helyi értékekről.

Színpadi programok

A település irodalmi hagyományai jelentősek, Petőfi és Lázár Ervin is itt tanult, Illyés Gyula szülőföldjének mondhatja e vidéket. Így idén a Sárszentlőrinchez kötődő alkotók kerültek fókuszba, valamint a száz éve született Mészöly Miklós. (Életműve tolnaikum címet kapott.)

„A hely szelleme" című programelemmel a települések vállalkozó kedvű verselőit szólítottunk meg, akik a nap folyamán Petőfi Sándor, Lázár Ervin, lllyés Gyula vagy Mészöly Miklós egy művét, műrészletét mondták el.

Színpadi fellépőink a tamási Musette Harmonika Együttes, a gyönki Hangszerelem Acoustic Zenekar és a Kávészünet Zenekar voltak. Utóbbiak megzenésített versekkel járultak hozzá a nap szakmai programjához.

Elismerések átadása

E rendezvény keretében díjak és címek átadására is sor került, hogy ezzel is népszerűsítsük és elismerjük a települések az értékek megőrzésében vállalt erőfeszítéseit.

A Tolna Megyei Értéktár Bizottság minden évben a nagy számú megyei érték közül kiemeli a legrangosabbakat, és ezeket úgy nevezett (a hungarikum név mintájára elkeresztelt) tolnaikummá minősíti. Eddig 20 kiemelt megyei értékről döntött a bizottság, melyeket idén újabbak követtek, a lista további 3 értékekkel bővült:

Ozorai vár

A patak fölötti dombon áll az 1416 és 1423 között emelt kétemeletes, belsőudvaros gótikus várkastély. Kőkeretes főkapuja barokk stílusú.  Az erősséget Ozorai Pipo emeltette. Az 1510-es években új ura reneszánsz stílusban részben átépíttette. A török idők utáni romos állapotából 1729 és 1733 közt herceg Esterházy Pál Antal építtette újjá. Az évezred elejére befejeződött jelenkori felújítását követően teljes díszben áll.

Mészöly Miklós írói munkássága


A száz éve született Mészöly Miklós a 20. századi magyar irodalom egyik legkülönösebb, rétegzett prózavilágának, fiktív univerzumának megalkotója. Művei többségének anyagát gyermek- és ifjúkora szekszárdi és dél-dunántúli élményeiből meríti. Regényei, novellái szövedékében, ahogy Babits prózájában is - ott vannak azok a család- és várostörténeti motívumok, melyek a 19. század végi, 20. század eleji kisvárosi világot jellemzik. Az író szülővárosában az Irodalom Háza - Mészöly Miklós Emlékház mutatja be munkásságát.

Rákóczi túrós


1958-ban vált közismertté a Rákóczi-túrós sütemény, amely máig ismertté tette a Felsőleperden született Rákóczi Jánosnak a nevét. Ő irányíthatta ugyanis a brüsszeli világkiállítás magyar konyháját. Ekkor vált világszerte ismertté a paprikás csirke, a lecsós szűzérme és a roston sült balatoni süllő mellett a túrós lepénye is. A Hungarikum Bizottság idén a Rákóczi túróst a Magyar Értéktárba emelte.


A Tolna Megyei Értéktár Bizottság 2016-tól évente a kiemelkedő értékgyűjtő tevékenységek elismeréseként megyei Érték-díjat ad ki.

2021-ben a bizottság a következő közösségek munkáját ismerte el Érték-díjjal:

A Tolna Megyei Értéktár Bizottság kimagasló hagyományőrző, értékfeltáró, értékmentő és népszerűsítő tevékenysége elismeréséül Érték-díjat adományozott a Nagydorogi Települési Értéktár Bizottság számára.

A Tolna Megyei Értéktár Bizottság a nemzeti értékek megismertetéséért, népszerűsítéséért végzett elkötelezett munkája elismeréséül Érték-díjat adományozott a Tolna Megyei Értékek Napja alkalmából a Hőgyészi Hegyhát Általános Iskola és Gimnázium Tolnai Lajos Gimnáziumi és Kollégiumi Tagintézménye számára.


Év elején a Tolna Megyei Értéktár Bizottság játékos értékvetélkedőt szervezett, melyre 14 települési csapat vállalkozott. Minden csapat kiváló, értékőrző munkáját a díjátadó keretében ismertük el.

A rendezvényen minden évben jutalmazzuk a legszebb standot, idén Nagymányok csapata kapta az elismerést.

Köszönjük a vendéglátó település befogadó miliőjét, a programok megvalósításában nyújtott elkötelezett segítségét! Köszönjük továbbá a résztvevő települések fáradhatatlan lelkesedését, hogy évről-évre eljönnek, elhozzák értékeiket, tartalmas és színvonalas együttléttel erősítik kapcsolatainkat és a megyei identitást, amelyért mindnyájan dolgozunk!