Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Szegzárd Szálló

A szállót historizáló-szecessziós stílusban az 1889-es és az 1893-as esztendő között építették fel. Tervező építésze a jó nevű Lechner Ödön volt. A belső eredeti kiképzését ma már csak a lépcsőház őrzi, amellyel az emeleten átvezettek a Táncos Nagyvendéglő színház- és báltermébe. A megnyitóján Jászai Mari lépett fel.

Post Thumb

Fogadó

Az egykor vendégfogadóként használatos házat a 19. század elején klasszicista stílusban építették fel. Az 1979-es esztendőben kerítettek sort a felújítására. A telkét annak keleti és északi határán fallal kerítették be, az épületet telekhatárra emelték, a lejtős terepen szabadon áll. A sarkához pilléres kerítés csatlakozik, amelynek vonalát kocsi- és gyalogkapu is megtöri.

Post Thumb

Nedelkovics-tanya

A város úgy nevezett előhegyi részén található, a környezete már lakónegyedi beépítést kapott. Az épületet az 1820-as és 1830-as évek tájékán építették klasszicista stílusban, funkciója szerint présháznak szánva. Az eredeti présházat a Nedelkovics család alakította át lakóházzá az 1930-as években, róluk kapta az elnevezését a tanya.

Post Thumb

Bogár-tanya

A deszkakerítéssel körbevett telken a 19. században épített, népi műemléki védettséget élvező, náddal fedett lakóház, illetve szomszédságában kissé hátrébb hasonlóan kivitelezett présház áll. A Bogár-tanya másolatát a 2005-ös évben felépítették a Szentendrei Szabadtéri Múzeumban is. Bogár István (1923-1990) néptanító, népművelő és néprajzkutató az alapítója a Szekszárd-szőlőhegyi épületekben látható néprajzi gyűjteménynek. Lelkesen kutatta a Sárköz lakóinak hagyományait, népszokásait.