Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Steig István fazekas, 1908-1982

1908 és 1982 között élt. Származása a családi hagyomány alapján habán eredetre vezethető vissza. Nagyapja műhelyében tanonckodott, majd 1924 és 1927 között Budapesten a Felső Ipariskola kerámia szakára járt. A hagyományos formavilághoz kötődve művészetét főleg két irányban alakította ki. Felhasználta az úgy nevezett sárközi stílust is, illetve őseit követve az úgy nevezett fehéredényesek hagyományait is feldolgozta.

Post Thumb

Tamás József fazekas, 1911-1966

A fazekas mester 1911-ben jött a napvilágra, és 1966-ban távozott az élők sorából. Ősei öt nemzedéken keresztül fazekasok voltak, így apja mellett tanulhatta ki a mesterséget. Sárközi stílusban alkotta a kerámiáit, sorozatban gyártotta a bokályokat, a tálakat és a korsókat. Komoly energiát fordított népi életképek agyagba formálására, a falusi ember alakja is foglalkoztatta a fantáziáját.

Post Thumb

Milleniumi pavilon

Historizáló stílusban az 1896-os esztendőben állították fel. Frigyes főherceg uradalmi sörpavilonjának épült a Millenniumi Országos Kiállításra. Többszöri áthelyezést követően jelenlegi helyére, a Gemenci Kiránduló Központba az 1980-as években került. Az 1988-as, majd a 2002-es esztendőben felújították.

Post Thumb

Gemenci erdő

A Gemenci erdő nemcsak az ország, de Európa féltett kincse is, 1996 óta nemzeti park. Sűrű ártéri vegetáció teszi különlegessé. Bőséges táplálékot és kiváló búvóhelyet nyújt az itt őshonos gímszarvasnak és vaddisznónak. Mélyebben fekvő részét a Duna a magas vízálláskor elönti, melynek köszönhetően gazdag halállomány és védett vízimadarak tömegei is meg tudtak itt telepedni.

Post Thumb

Szekszárdi történelmi borvidék és borai

1856-ban az ország öt borvidékének egyikeként tartották számon a szekszárdit. A Szekszárdi dombság szélén, a dombság és a Sárköz találkozásánál fekszik. A szőlőtermesztésre alkalmas terület nagysága közel hatezer hektár, ennek jelenleg valamivel kevesebb mint a felén termesztenek szőlőt.