Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Milleniumi pavilon

Historizáló stílusban az 1896-os esztendőben állították fel. Frigyes főherceg uradalmi sörpavilonjának épült a Millenniumi Országos Kiállításra. Többszöri áthelyezést követően jelenlegi helyére, a Gemenci Kiránduló Központba az 1980-as években került. Az 1988-as, majd a 2002-es esztendőben felújították.

Post Thumb

Gemenci erdő

A Gemenci erdő nemcsak az ország, de Európa féltett kincse is, 1996 óta nemzeti park. Sűrű ártéri vegetáció teszi különlegessé. Bőséges táplálékot és kiváló búvóhelyet nyújt az itt őshonos gímszarvasnak és vaddisznónak. Mélyebben fekvő részét a Duna a magas vízálláskor elönti, melynek köszönhetően gazdag halállomány és védett vízimadarak tömegei is meg tudtak itt telepedni.

Post Thumb

Szekszárdi történelmi borvidék és borai

1856-ban az ország öt borvidékének egyikeként tartották számon a szekszárdit. A Szekszárdi dombság szélén, a dombság és a Sárköz találkozásánál fekszik. A szőlőtermesztésre alkalmas terület nagysága közel hatezer hektár, ennek jelenleg valamivel kevesebb mint a felén termesztenek szőlőt.

Post Thumb

Szekszárdi Bikavér

A bikavér több vörösborszőlő-fajta háziasított borából készült borkülönlegesség. A fantázia­ név a vérvörös színét és a bika által jelképezett vad természeti erő képzetét egyesíti. Legendáját az is táplálja, hogy a bor születésének helyét, időpontját, készítésének eredeti módját homály fedi, a dicsőségért sokáig vetekedett két város: Eger és Szekszárd. Az elnevezés szekszárdi eredetét sokan a Bika - mai napig létező - dűlőnévből származtatják, mely már XI. századi írásos emlékeinkben feltűnik.

Post Thumb

Szekszárdi Kadarka

A Szekszárdi Borvidékhez tipikusan kötődő, attól nem elválasztható szőlőfajta, mely így egyedi helyi értéknek tekinthető. Az ebből készült borok szintén nevében is kötődnek a városhoz, annak markáns arculati elemét adva. Ennek oka, hogy ezen fajta a helyi talajadottságok és mikroklíma mellett nyújtja a legjobb minőséget.