Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Fodorné László Mária munkássága sz. 1949

Fodorné László Mária a szövéssel 13 éves korában ismerkedett meg. 1970-ben a Sárközi Népi Iparművészeti Szövetkezetbe ment dolgozni, ahol több szövéstechnikát és nagyon sok mintát tanult meg az ott dolgozó mesterektől pl. Széles Józsefnétől, Ács Istvánnétól.

Post Thumb

A lengyeli kultúra

A Lengyeli kultúra a kőkor és a rézkor határán tényleges elterjedési területén is túlmutatóan meghatározó hatással volt egész Közép-Európa őskori történelmének alakulására, így régészeti anyagának feltárása, elkülönítése az egyetemes kulturális örökségnek is egy nagyon fontos része.

Post Thumb

Fülöp Ferenc táncos, 1885-1962

A decsi táncstílus különlegességeit a legeredetibb formában ő őrizte meg. Az országos hírét főleg verbunkjának köszönhette. A Decsi Népi Együttesnek egyik alapító tagja volt. Munkássága nagy hatást gyakorolt a bátai és sárpilisi együttesek sikereire is.

Post Thumb

Medinai zenészdinasztia hagyományai

Tolna megyében nincs még egy olyan falu, ahol egyszerre ennyi zenész élne, és folyamatosan ennyi hivatásos, illetve amatőr zenészt neveltek volna ki, mint Medinán. Az itt élő vagy innen származó muzsikusok e téren ismert helyi családok tagjai, akik javarészt egymástól tanulták, tanulják meg a zenélés alapjait és mesterségét.