Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Bartina zenekar tevékenysége

A zenekar a jelenlegi formájában 1990 óta működik, és szerez sikereket határon belül és bőven határokon túl is. Táncházakban muzsikálnak, ezzel is segítve ennek a szép közösségi formának – hungarikumnak – az erősítését.

Post Thumb

Kölesdi fehérhímzés

Kölesden a népviseletből az 1920-as években kivetkőztek, és ma már csak néhány ládafiában található meg a hagyományos öltözet. A fellelt vőlegény- és női ingeken, zsebkendőkön, fehérkendőkön, jegykendőkön gazdag fehérhímzés látható.

Post Thumb

Gyönk környéki svábhímzés

A német betelepülés nagy hulláma a 18. század első harmadában érte el Gyönköt. Az itt meghonosodottak nagy többségére téves a környék magyar köznyelvi sváb megnevezése. A családok zöme ugyanis Hessen környékéről érkezett. Onnan hozták magukkal őshazájuk kultúrkincsét.

Post Thumb

Finta Mihályné szőttes gyűjteménye

A sióagárdi gyűjtemény az 1800-as évek végének, 1900-as évek elejének magas színvonalú szőttes gyűjteménye. A mindennapi használatban szereplő textíliák magas esztétikai színvonalon készültek, melyeket az 1900-as években is mindennap használtak. (Az 1800-as években még az egész háztartás szükségletét otthon szőtték.)