Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Kiss József magángyűjteménye

Kiss József tanár 1998 óta vásárolja és gyűjti folyamatosan a Tolna megyei németség tárgyi értékeit. Egy tornácos, esztergált faoszlopos német parasztházban helyezte el a német nemzetiségi néprajzi magánygyűjteményét.

Post Thumb

Kölesd – Siménfalva testvérkapcsolata

Kölesd és Siménfalva önkormányzatai között 1991-ben jött létre testvér-települési kapcsolat. A települések barátsága azóta töretlen. Kezdetben évi egy találkozásra került sor, hol Siménfalván, hol Kölesden, aztán a kapcsolat egyre mélyült, gyarapodott és sűrűsödött. Hagyománnyá vált az egymás nagyrendezvényein való részvétel, a siménfalvi gyerekek magyarországi nyári táboroztatása, a kölesdiek téli sítáboroztatása.

Post Thumb

Fecske Bábcsoport tevékenysége

Az 50 éve működő csoport legnagyobb különlegessége, egyedi sajátossága, hogy feldolgozásaikban, darabjaikban fellelhetők a féltve őrzött és ápolt sióagárdi hagyományok, a bábok által viselt formai elemként a gazdag sióagárdi motívumkincs, és a főként népmeséket feldolgozó műsoraikban az autentikus citeramuzsika.

Post Thumb

Kovács Józsefné Kun Sára hímző, 1909-1999

A sárközi népviselet egy jellegzetesen sajátos darabját, a sárközi főkötőt Decsen már a 20. század elején is csak néhány idősebb korú asszony tudta készíteni. Közéjük tartozott Szél Judit, a neves főkötővarró asszony. Ő lelkiismeretesen továbbadta azután a tudását a fiatalabbaknak, köztük Kun Sárának is.