Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

A lengyeli kultúra

A Lengyeli kultúra a kőkor és a rézkor határán tényleges elterjedési területén is túlmutatóan meghatározó hatással volt egész Közép-Európa őskori történelmének alakulására, így régészeti anyagának feltárása, elkülönítése az egyetemes kulturális örökségnek is egy nagyon fontos része.

Post Thumb

Fehér Lászlóné szövő, 1919-1992

Töretlen érdeklődésével kitartó kutatója lett a régi sárközi szőtteseknek, kereste és összegyűjtötte a már feledésbe merülésre ítélt eredeti mintákat, motívumokat. Első művészeti időszakában kiváló alkotások kerültek ki keze munkája nyomán szedettes szőttesek műfajában, nagy mestere volt ennek a technikának.

Post Thumb

Halászház

A Halászház épülete már egy emberöltővel korábban állt, mint a Tájház, amellyel párban a hagyományos bátai életmód méltó bemutató helyszínei. Itt rendezték be a halászati állandó kiállítást.

Post Thumb

Streer Tamásné Horváth Mária táncos munkássága

1945. január 31-én született Bogyiszlón református földműves család lányaként. A helyi szokásokra vonatkozó tudását családi körben és a falu közösségében szerezte. A bogyiszlói csárdást, ugróst és a szokásokhoz kapcsolódó rituális táncokat ma már ő ismeri és táncolja legszebben férjével együtt.

Post Thumb

Medinai zenészdinasztia hagyományai

Tolna megyében nincs még egy olyan falu, ahol egyszerre ennyi zenész élne, és folyamatosan ennyi hivatásos, illetve amatőr zenészt neveltek volna ki, mint Medinán. Az itt élő vagy innen származó muzsikusok e téren ismert helyi családok tagjai, akik javarészt egymástól tanulták, tanulják meg a zenélés alapjait és mesterségét.