Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Kölesd – Siménfalva testvérkapcsolata

Kölesd és Siménfalva önkormányzatai között 1991-ben jött létre testvér-települési kapcsolat. A települések barátsága azóta töretlen. Kezdetben évi egy találkozásra került sor, hol Siménfalván, hol Kölesden, aztán a kapcsolat egyre mélyült, gyarapodott és sűrűsödött. Hagyománnyá vált az egymás nagyrendezvényein való részvétel, a siménfalvi gyerekek magyarországi nyári táboroztatása, a kölesdiek téli sítáboroztatása.

Post Thumb

Fecske Bábcsoport tevékenysége

Az 50 éve működő csoport legnagyobb különlegessége, egyedi sajátossága, hogy feldolgozásaikban, darabjaikban fellelhetők a féltve őrzött és ápolt sióagárdi hagyományok, a bábok által viselt formai elemként a gazdag sióagárdi motívumkincs, és a főként népmeséket feldolgozó műsoraikban az autentikus citeramuzsika.

Post Thumb

Fekete Gólya Ház

Bátán a népesség negyedét adó református lakosság a falu alsó részén építette fel templomát és iskoláját. A tanítói lakásból és tanteremből álló épületben 1970-ig működött iskola, majd még egy szolgálati lakást alakítottak ki. A rendszerváltás után az épület romossá vált, az önkormányzat 2004-ben a Bátáért Egyesületnek ajánlotta fel, hogy ott hozzák létre a Duna-Dráva Nemzeti Park kezdeményezte, fekete gólyákat bemutató tematikus múzeumot.