Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Fekete Gólya Ház

Bátán a népesség negyedét adó református lakosság a falu alsó részén építette fel templomát és iskoláját. A tanítói lakásból és tanteremből álló épületben 1970-ig működött iskola, majd még egy szolgálati lakást alakítottak ki. A rendszerváltás után az épület romossá vált, az önkormányzat 2004-ben a Bátáért Egyesületnek ajánlotta fel, hogy ott hozzák létre a Duna-Dráva Nemzeti Park kezdeményezte, fekete gólyákat bemutató tematikus múzeumot.

Post Thumb

Streer Tamásné Horváth Mária táncos munkássága

1945. január 31-én született Bogyiszlón református földműves család lányaként. A helyi szokásokra vonatkozó tudását családi körben és a falu közösségében szerezte. A bogyiszlói csárdást, ugróst és a szokásokhoz kapcsolódó rituális táncokat ma már ő ismeri és táncolja legszebben férjével együtt.

Post Thumb

Fekete István Múzeum

Az édesapa, Fekete Árpád, a néhai göllei kántortanító 1863-ban Dombóváron született. Fekete István Jókai mellett minden idők legolvasottabb magyar írója. 2013-ban adták ki a tízmilliomodik kötetét.

Post Thumb

Könyvné Szabó Éva munkássága

A művész Tolnanémediben született, jelenleg Simontornyán él. Húszéves bőripari múlt után talált rá a bőrműves szakmára. Saját tervezésű használati és dísztárgyakat, egyedi és hagyományos magyar honfoglalás kori motívumokat készít kézi munkával.