Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Szent Vér Kegytemplom

A Szent László által alapított bátai apátság múltja sajnos ma már csak a legendák és mondák homályába vész. 1526-ban II. Lajos a bátai kegytemplomban járult a szentségekhez, és a Szent Vér áldását fogadva indult a végzetes mohácsi csatába. Az 1092-1093-as alapítás helyén az 1539-es török pusztítás négyszáz éves évfordulójára 1939-ben emeltek új templomot.

Post Thumb

Római katolikus plébánia

A klasszicizáló stílusban emelt plébániaépület a Nagyboldogasszony plébániatemplommal egyidőben, azaz a 20. század legelső éveiben készült el. A templomtól délre a tér túlsó oldalán álló saroképület.

Post Thumb

Római katolikus plébánia

A város főterének adott oldalát zártsorú beépítés képezi. Ebbe illeszkedik bele a jelenlegi formáját véglegesen a 19. század közepére romantikus stílusban elnyerő plébániaépület.

Post Thumb

Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet

A természeti csodákban és szépségekben gazdag dél-dunántúli Mecsek-hegység Tolna megyébe csak kis területen nyúlik be. Ugyanakkor a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet részeként Váralja község közigazgatási területén a megye is büszkélkedhet a kirándulók százait vonzó természeti adottságokkal.