Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Verseghy Ferenc fazekas munkássága

Az 1950-ben született fazekas Tolna megyéből került Kaposvárra, ott bővítette, fejlesztette mesterségbeli tudását. Kitűnő képzési lehetőség volt a Fazekas Háziipari Szövetkezetbe történő bedolgozó munkája. 1973-ban már a Népművészet Ifjú Mestere lett, egy évre rá elérte a Népi Iparművész címet.

Post Thumb

Decsi-Kiss Mária gyöngyékszerkészítő munkássága

A sárközi gyöngygallérok és gyöngyből készült viselet kiegészítők a mai Magyarország területén egyedülállóak. Ennek bizonyítéka, hogy a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére felkerült Sárköz népművészete: szövés, hímzés, gyöngyfűzés, viselet örökségelem fontos, kiemelt részeleme. Decsi-Kiss Mária a megszerzett ismeretek továbbadását oktatások, pályázatok, kiállítások formájában eredményesen végzi mind a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület tagjaként, mind pedig alkotó magánemberként.

Post Thumb

Géza-nap

A városnak a cikádori apátságot alapító II. Géza királyról elnevezett gimnáziuma immár hosszú évek hagyományaként bonyolítja minden esztendőben a város kulturális életének egyik alapkövét jelentő Géza-napot.

Post Thumb

Tolnai Kékfestő Műhely

A magyarországi kékfestés közösségét a ma még meglévő, családi alapon működő kékfestőműhelyek alkotják. A mesterség már csak e keretek között tud fennmaradni, mivel a szakma elméleti és gyakorlati elsajátítása csak műhelyekben lehetséges, a Tolnai Kékfestő Műhelyben is generációról generációra öröklődött a kékfestő mesterség. A régi hagyományokat követve, Horváth Balázs párjával a műhelynél lévő házban élnek, így a kékfestés számukra nemcsak munka, hanem életforma is.