
Pincefalu
A török alatt elnéptelenedő települést a 18. század elejétől kezdték újranépesíteni. A betelepülőknek megígérték, hogy hét évig adómentesen termeszthetnek szőlőt.
A török alatt elnéptelenedő települést a 18. század elejétől kezdték újranépesíteni. A betelepülőknek megígérték, hogy hét évig adómentesen termeszthetnek szőlőt.
A település egyik híressége a bogyiszlói paprika. Az ártéri erdők kiirtása után azok helyén kiváló adottságokkal termeszthető lett a csípős paprika és a fűszerpaprika is.
Szabatonpuszta egy Isten háta mögötti hely a megyében. A 18. és a 19. század folyamán a gyönki Magyary-Kossa család birtokának egyik uradalmi központja volt. Napjainkban Gyönk felől közúton közvetlenül nem is közelíthető meg. A Kölesd és Sárszentlőrinc közötti útról Úzdnál térhetünk rá az odavezető kis mellékútra.
A település egyik legfőbb értéke a több mint 500 pincéből és pincesorokból álló pincefaluja, amelyet szépen gondozott szőlőültetvények vesznek körül. Sokféle fajtát termesztenek pl. Irsai Olivért, Olasz rizlinget, Kékfrankost és Zweigelt illetve Cabernet fajtákat.
A Magyar Rapszódia desszert család egy kézműves bon-bon különlegesség Liszt Ferenc emlékére. A valódi csokoládéburok a Magyar táj jellegzetes gyümölcsei (kajszibarack - kékszilva - szőlő – vadmeggy), dió és méz valamint a pálinka ad utolérhetetlen - minden más terméktől különböző ízhatást.