Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Sebestyén István mesemondó munkássága

Bukovinai székely szülők tizedik gyermekeként született 1955-ben Szekszárdon, Kakasdon él. A családi tűzhely melegénél tanulhatta meg szüleitől a székely tréfákat, ősi népdalaikat. Sebestyén István fogékony a hagyományokra és tudatosan vállalja a hagyomány őrzését, népdal, népmese, népi színjáték, viselet megismertetését és továbbadását.

Post Thumb

Staub Ferenc Emlékház

Staub Ferenc autodidakta festőművész volt. Mint asztalossegéd 1930-tól 1935-ig Aba Novák Vilmos szabadiskolájában tanult. Kedvelt témája volt a tolnai táj és a népi élet. Haláláig a mai Emlékház épületében alkotott. Nem csak a művész képeiből tekinthető itt meg kiállítás, de régmúlt idők emlékeit is őrzik a Helytörténeti Gyűjtemény darabjai.

Post Thumb

Bali Istvánné Pusztai Éva szövő, 1918-2008

1918-ban sárközi parasztcsaládból született Decsen, és ott élt 2007-ben bekövetkezett haláláig. A kenderfeldolgozást, fonást és a sárközi szövés csínját-bínját kislány korában sajátította el édesanyjától. Már gyermekfejjel ágy- és asztalneműt, egyszerűbb törölközőket szőtt, később azután megismerkedett az igényesebb, nehezebb eljárással is.