Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Szent János- és Pál-kápolna

Német telepesek emeltették 1760-ban barokk stílusban, 1802-től lett a kórház kápolnája. Az eredetileg téglalap alaprajzú hajóból, szentélyből és toronyból álló épületet az ezt követő években a mai hajóval bővítették, belőle átjárót nyitottak a kórház felé, és a szentélyt áthelyezték az egykori hajóba.

Post Thumb

Sárközi tájház

A népi műemlék 1863-ban épült klasszicista stílusban. 1952-től felújították, egyes melléképületeit lebontották. Az udvari gazdasági szárny átalakítása az 1970-es években zajlott, majd 1987-ben ismételten felújításra került sor. A téglalap alaprajzú egykori lakóház 1955 óta funkcionál tájházként.

Post Thumb

Városi Könyvtár épülete

A bécsi Collegium Theresianum működésében hosszú időn keresztül volt szerepe a bátaszéki földbirtok uradalmi jövedelmének. Amikor ugyanis a helyi apáti rangot is betöltő Kollonich Zsigmond bécsi érsek meghalt, a császárnő a birtokot erre a célra az Alapítványnak ajándékozta. A jelentős feladat ellátásához a Tereziánum uradalmának megfelelő épületekre is szüksége volt, ezért őrizheti a nevet a mai napig a város több műemléke.

Post Thumb

Izraelita szeretetház

Kis téli imaházként is ismert, az udvara sarkában álló kicsiny – sajnos hosszú időn át romos – maceszsütő épülettel közösen alkot műemléki együttest. A szeretetházat klasszicizáló késő barokk (copf) stílusban 1800 körül építették fel.