Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Rákóczi János munkássága és a Rákóczi-túrós

A Rákóczi-túrós néven ismert sütemény 1958-ban robbant be a köztudatba, amely halhatatlanná tette Rákóczi Jánosnak, Felsőleperd fiának nevét. Ma is igen népszerű lepényfajta, nemcsak édes-savanykás íze miatt, hanem mert nem igényel különösebb alapanyagot. Még a legegyszerűbb hazai konyhában is megtalálhatók a hozzávalók: liszt, cukor, tojás, túró, tejföl, baracklekvár. 1964-ben jelent meg Rákóczi János szakácskönyve Konyhaművészet címmel.

Post Thumb

„Decsi zöld szagos"

A legkorábban fakadó szőlőfajták egyike. Termését október elején érleli be. Délkelet-Európa irányából származhatott Magyarországra. Termesztése valószínűleg a török hódoltsággal függ össze, amikor az édes ízek és a szagos, illatos csemegeszőlők terjedtek el erőteljesen a déli-balkáni kultúra hatásainak felerősödésével. A vörösbort termő, kadarkás területeken, a sárközi szőlőhegyeken, a paraszti szőlőkben lugasként futtatták fel a csemegeszőlőnek tartott fajtát.

Post Thumb

CHILl-CSEPP

A 2010-ben kifejlesztett Chili-csepp igazi sikert és elismerést hozó termék, amely a chili paprikából különleges eljárással kipréselt olaj. Hazánkban csak a tolnai Józsi Fűszerei Kft. tudja ilyen természetes végterméket eredményezve előállítani, ezt az egyébként rendkívül takarékos, a szakmai skálán 100 ezres erősségi mértéket elfoglaló esszenciát.

Post Thumb

Magyartarka szarvasmarha

A régebbi nevén magyar pirostarka kettős hasznosítású (tej- és hústermelő), Magyarországon kialakult marhafajta, amely törvény által is védett. A 19. század első felében a kimondottan hústermelő marhának számító magyar szürkemarha helyett igény jelentkezett egy elsősorban tejtermelő fajta iránt. A magyartarka kialakulására több marhafajta hatással volt, de főként a Tolna megyei földbirtokosok által Svájcból behozott berni fajta.