Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Tolnai borvidék és borai

A legnagyobb területű borvidék a Pannon Borrégión belül a Tolna nevét viselő, talán mégis kevesebben ismerik. A borvidék ugyanis csak bő másfél évtizedes hagyományra tekint vissza, noha a szőlőművelés és a borkészítés hagyományai a római korig visszanyúlnak.

Post Thumb

Magyartarka szarvasmarha

A régebbi nevén magyar pirostarka kettős hasznosítású (tej- és hústermelő), Magyarországon kialakult marhafajta, amely törvény által is védett. A 19. század első felében a kimondottan hústermelő marhának számító magyar szürkemarha helyett igény jelentkezett egy elsősorban tejtermelő fajta iránt. A magyartarka kialakulására több marhafajta hatással volt, de főként a Tolna megyei földbirtokosok által Svájcból behozott berni fajta.

Post Thumb

Szekszárdi márc

A márc egy mesterséges adalékanyagoktól teljesen mentes szörp, amelyet mézből és cukorból készítenek. Évszázadokon keresztül kedvelt üdítőital volt, a mézeskalácsosok készítették, árulták. Ez a méhészeti melléktermék korábban olyan ismert volt, hogy akadt város, amelynek a méhészei ebben fizették az adót. A márc hagyománya napjainkban újjáéledt Tolna megye székhelyén.

Post Thumb

Szekszárdi történelmi borvidék és borai

1856-ban az ország öt borvidékének egyikeként tartották számon a szekszárdit. A Szekszárdi dombság szélén, a dombság és a Sárköz találkozásánál fekszik. A szőlőtermesztésre alkalmas terület nagysága közel hatezer hektár, ennek jelenleg valamivel kevesebb mint a felén termesztenek szőlőt.