Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Krenmüller-ház

A polgári épületet 1800 körül emelték, és klasszicista stílusban készült el. A főépület utcai homlokzatát a 19. század második felében historizáló stílusban átalakították. Az 1964-es, majd az 1986-os évben felújították. A belsejét 1985-ben megváltoztatták. Az 1830 és 1840 közöttről való, vakárkádsoros, földszintes udvari mellékszárnyat 2003-ban elbontották, és a helyére 2003–2004-ben új udvari szárnyat emeltek.

Post Thumb

Mező-féle kúria

Helyi műemlékvédelem alatt álló építmény. Mező Lászlónak, a Bátaszékkel szomszédos, közeli Alsónyék főjegyzőjének egykori családi kúriája volt. A település központjában kisvárosias hangulatot teremtő uradalmi épületekével ellentétben ezt a lakóhelyet jellegzetesen udvarházra emlékeztető stílusban építették meg. Hangulata jól egészíti ki a város épített környezetét.

Post Thumb

Perczel-kúria (Buki-ház, Perczel Mór u. 11.)

Hajdanán az utca mellette lévő telkén, a 9. szám alatt álló, kezdetben földszintes, majd emeletessé bővített kúria szárnyrésze volt, annak emeletessé bővítésekor falazták le arról. Ma kerített saroktelken egyik falával a szomszéd kúriának támaszkodva áll.

Post Thumb

Korniss-kúria

A nagyméretű, téglalap alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős, beépített tetőterű kúria magja egy a 17–18. század fordulóján emelt, két traktusos, alápincézett épület volt, amelyet a 18. században kétszer bővítettek.