Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Tájház és gyűjteményei

Az 1892-ben épült ház műemlék. Hűen őrzi ma is eredeti küllemét. A cikádori apátsági romok feltárásából fakadó régészeti kiállítása nem csak kőtárként igen gazdag, fotók és illusztrációk a hely történetébe és az ásatási munkákba is bevezetnek. Keresztelőkút, több barokk szobor emeli a kiállítás rangját.

Post Thumb

Perczel-kúria (Perczel Mór utca 44.)

A városban álló többi Perczel-kúriától az a történelmi tény különbözteti meg, hogy ezen az ingatlanon született Perczel Mór, 1848-as honvédtábornok. A földszintes főépületet részben 1780 táján emelték, nagyrészt ma is őrzött alakját az 1820-as átépítése során nyerte el jellegzetes klasszicista stílusú kivitelezéssel.

Post Thumb

Műemlék lakóházak - Deák Ferenc utca 7. és 7/a.

Az egykor községházaként funkcionáló, L alaprajzú, utcai szárnyán emeletes, udvari szárnyán földszintes, nyeregtetős épület feltehetően egy 19. század eleji, földszintes lakóház többszöri bővítésével és átalakításával jött létre. Historizáló homlokzata a 19. század közepén alakult ki.

Post Thumb

Alsóbörzsönyi Perczel-kúria

Ha a Bonyhádról Bátaszékre tartó közút alsóbörzsönyi szakaszán nyugat felé tekintünk, apró dombon láthatjuk meg a szabadon álló épületet, amely földszintes, téglalap alaprajzú és nyeregtetős kivitelezésű. Barokk stílusban az 1740-es években építették, amikor a Perczel család itt is birtokot szerzett.

Post Thumb

Novák-kúria

A nyugati végfalával zártsorú beépítéshez illeszkedő, téglalap alaprajzú, emeletes, keleti homlokzata felett felülkontyolt nyeregtetős épület jelenlegi formáját feltehetően egy 18. századi, földszintes lakóház több periódusban történt átalakításával nyerte.