Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Rinaldi-ház (régi községháza)

A bonyhádi főtér keleti utcavonalán szabadon álló épület, amely a 19. század elején klasszicizáló késő barokk (copf) stílusban készült. T-alaprajzú emeletes ház, amelyet kontyolt nyeregtető fed. Jelenlegi formáját három, a 18. századból származó kisebb épület emelettel bővített összeépítésekor nyerte el.

Post Thumb

Szeniczey-ház

Utcavonalon, saroktelken álló, L alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős klasszicista épület eredetileg a Szeniczey családé volt, majd Neumann kékfestő birtokába jutott. Műhelye az udvari szárny végében működött.

Post Thumb

Nagyvendéglő

A kétszintes, zártsoros beépítésben az utcavonalon álló épület az 1810-es évek tájékán épült fel klasszicista stílusban. Az úgy nevezett nagyvendéglőt az akkori Szekszárd nagyközség 1889-ben vásárolta meg az alapítványi uradalomtól.

Post Thumb

Műemlék lakóházak (Perczel Mór utca 2., 4. és 18.)

Bonyhád belső történelmi magját a városban és külső részein álló kéttucatnyi műemléképület körébe tartozó több lakóház is gazdagítja. Ezek a Perczel Mór utca centrum felőli szakaszán, a páros oldalon láthatóak. A három ház részben eltérő stílus és ezt meghatározó, gyorsan fejlődő korszellem megjelenítője.