Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Tiszttartói ház

Az épületet barokk stílusban építették fel a 18. század végén, a 19. század elején. Az 1988-as és 1991-es évek között újították fel. A Benedek rendi apátság megszüntetése után a Szekszárdi Közalapítványi Uradalom tiszttartói házaként funkcionált.

Post Thumb

Rinaldi-ház (régi községháza)

A bonyhádi főtér keleti utcavonalán szabadon álló épület, amely a 19. század elején klasszicizáló késő barokk (copf) stílusban készült. T-alaprajzú emeletes ház, amelyet kontyolt nyeregtető fed. Jelenlegi formáját három, a 18. századból származó kisebb épület emelettel bővített összeépítésekor nyerte el.

Post Thumb

Szeniczey-ház

Utcavonalon, saroktelken álló, L alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős klasszicista épület eredetileg a Szeniczey családé volt, majd Neumann kékfestő birtokába jutott. Műhelye az udvari szárny végében működött.

Post Thumb

Kamarás-ház

A Kadarka utca és a Nefelejcs köz sarkán, egyik részén terméskő fallal kerített telken szabadon áll az 1820-as évek környékén klasszicizáló késő barokk (copf) stílusban felépített lakóház. Eredeti tulajdonosa Kristofek Ferenc városi főbíró volt. Egyik fia nemzetközi borkereskedéssel szerzett hírnevet a szekszárdi bikavérnek. Másik fia hegedűművészként kápráztatta el játékával Liszt Ferencet.

Post Thumb

Műemlék lakóházak (Perczel Mór utca 2., 4. és 18.)

Bonyhád belső történelmi magját a városban és külső részein álló kéttucatnyi műemléképület körébe tartozó több lakóház is gazdagítja. Ezek a Perczel Mór utca centrum felőli szakaszán, a páros oldalon láthatóak. A három ház részben eltérő stílus és ezt meghatározó, gyorsan fejlődő korszellem megjelenítője.