Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Szegzárd Szálló

A szállót historizáló-szecessziós stílusban az 1889-es és az 1893-as esztendő között építették fel. Tervező építésze a jó nevű Lechner Ödön volt. A belső eredeti kiképzését ma már csak a lépcsőház őrzi, amellyel az emeleten átvezettek a Táncos Nagyvendéglő színház- és báltermébe. A megnyitóján Jászai Mari lépett fel.

Post Thumb

Vasútállomás épülete

Bátaszéken az első vasútvonalat 1873-ban adták át, amikor a Duna-Dráva Vasút megnyitotta Dombóvár-Bátaszék vonalát. Szekszárd, Baja és Pécs felé sorrendben 1897-ben, 1909-ben és 1911-ben indult meg az első vonat.

Post Thumb

Lakóház

Az utcavonalon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület a 19. század elején épült lakóháznak, majd a 19. század közepén romantikus stílusban átalakították.

Post Thumb

Fogadó

Az egykor vendégfogadóként használatos házat a 19. század elején klasszicista stílusban építették fel. Az 1979-es esztendőben kerítettek sort a felújítására. A telkét annak keleti és északi határán fallal kerítették be, az épületet telekhatárra emelték, a lejtős terepen szabadon áll. A sarkához pilléres kerítés csatlakozik, amelynek vonalát kocsi- és gyalogkapu is megtöri.