Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Virágvasárnapi passiójáték

1999-ben, Sümegi József, gimnáziumi igazgató ötlete alapján határozta el a Bátaszéken működő Szent Cecília Kórus, hogy korabeli jelmezekben, tömegjelenetekkel feleleveníti Jézus életének utolsó, tragikus mozzanatait, keresztútját és kereszthalálát.

Post Thumb

Városi Könyvtár épülete

A bécsi Collegium Theresianum működésében hosszú időn keresztül volt szerepe a bátaszéki földbirtok uradalmi jövedelmének. Amikor ugyanis a helyi apáti rangot is betöltő Kollonich Zsigmond bécsi érsek meghalt, a császárnő a birtokot erre a célra az Alapítványnak ajándékozta. A jelentős feladat ellátásához a Tereziánum uradalmának megfelelő épületekre is szüksége volt, ezért őrizheti a nevet a mai napig a város több műemléke.

Post Thumb

Tájház és gyűjteményei

Az 1892-ben épült ház műemlék. Hűen őrzi ma is eredeti küllemét. A cikádori apátsági romok feltárásából fakadó régészeti kiállítása nem csak kőtárként igen gazdag, fotók és illusztrációk a hely történetébe és az ásatási munkákba is bevezetnek. Keresztelőkút, több barokk szobor emeli a kiállítás rangját.

Post Thumb

Csanády-gyűjtemény

Az ország egyik legnagyobb régészeti magángyűjteményét a pályája elején mórágyi körzeti orvosként működő Dr. Csanády György hozta létre. Több évtizedes kitartó gyűjtőmunka eredménye a több tízezer darabból álló anyag.