Tolna Megyei Értéktár

Fél évszázad sárközi hagyományai

Bogár István tanító és néprajzkutató ötven éve szervezte meg az első Sárközi lakodalom elnevezésű rendezvényt. Ennek apropóján a hat sárközi település – Decs, Alsónyék, Báta, Őcsény, Pörböly és Sárpilis - egész éves rendezvénysorozattal eleveníti meg a térség hagyományait.

Letölthető dokumentumok
Kapcsolódó tartalom

A jubileumi programsorozat Sárpilisen kézfogóval kezdődött, majd egy év múlva itt is fejeződik be a Sárközi lakodalommal. Az év során szinte minden hónapban lesz valamilyen program a hat település egyikén: táncbemutatók, konferencia, borverseny, népdal- és főzőverseny, kiállítás és könyv mutatja be a Sárköz értékekeit.

Az első Sárközi lakodalmat 50 éve, 1966-ban Bogár István szervezte a Sárpilisi Népi Együttes megalakulásának 20. évfordulója tiszteletére.

Szervező munkája mellett mintegy ezer előadást, tájékoztatót tartott a Sárköz népdalairól, népszokásairól. Publikációi szaklapokban és a Tolna Megyei Népújságban jelentek meg. Könyvet írt a Sárpilisi Népi Együttes sikereiről, keserveiről, történetéről. Még nyugdíjas éveiben is részt vett a nyaranta megrendezett néprajzi táborok munkájában, vezetésében. 1967-ben Bogár tanya néven néprajzi magángyűjteményt hozott létre Szekszárd-Szőlőhegyen.

A Sárközi Lakodalom 2005 óta más-más fő helyszínnel a települések közös programja, mely először évente, majd kétévente került megrendezésre.

*

A göröndökre épült sárközi falvakat elrejtette egykor a láp, a mocsár világa. Így maradhatott fenn, és élhette túl sok száz év viharát, és így alakulhatott, fejlődhetett századokon át az itt élő emberek szokásvilága, válhatott egyre gazdagabbá sajátos, páratlan népművészete. Sárköz e páratlan népművészetének köszönhetően 2012-ben felkerült a Szellemi Kulturális Örökség hazai listájára, valamint kiemelt nemzeti értékünk.

A Tolna Megyei Értéktárban 20 Sárköz népművészetéhez, hagyományaihoz kötődő érték szerepel, ezek közül 16 népművészet mestereinek munkássága.