Tolna Megyei Értéktár

Vármegyei Értéktár Bizottság

A Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság 2013. március 21-én alakult.

A testületet Dr. Say István közművelődési szakember vezeti. A testület tagjai: Dr. Fusz György, egyetemi tanár, szobrászművész, Ódor János régész, főmúzeológus, Sümegi József, bátaszéki történész, gimnázium igazgató Szabadi Mihály, népművelő, folklór kutató.

A testület tagjai voltak 2014-ig K. Németh András régész, muzeológus és Lajtai Zoltán építész, 2019-ig Sulyok Balázs főépítész.

A vármegye hagyományait, helyi specialitású ételeit, italait, kézműves termékeit, a területén található építészeti, mezőgazdasági különlegességeket, növényeket, állatokat, természeti értékeket, kiemelkedő, egyedi értéket hordozó szokásokat törvény védi, hiszen hatályba lépett a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény. A Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság feladata a vármegyében található nemzeti értékek dokumentálása és megküldése a Hungarikum Bizottságnak.
A Hungarikum Bizottság 2012. október 18-án alakult, feladata a Magyar Értéktár és a Hungarikumok Gyűjteményének összeállítása. A Magyar Értéktárban nyilvántartott egyes, megkülönböztetésre, kiemelésre méltó, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzeti értékeket a törvényben nevesített Hungarikum Bizottság hivatott, egyedi értékelés eredményeként, hungarikummá minősíteni.

Elérhetőség:

Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság
7100 Szekszárd, Szent István tér 11-13.
Ótós Réka titkár
74/505-617
ertektar@tolnamegye.hu

Kimutatás
A Megyei Értéktárban található értékek

Válogatott értékeink
Sárközi tájház
Szekszárdi történelmi borvidék és borai
Báta - tájház
Fülöp Ferenc táncos
Tolnai Kékfestő Műhely
Gyulaji dám
Tájak, emberek