Köszöntő

Köszöntő

Tolna vármegye Magyarország azon része, ahová jó érzés megérkezni, ahol jó élni. Részben igazság, részben célkitűzés ez. Igazság, hiszen a dél-dunántúli táj megannyi szépségét, romantikáját és értékeitfedezhetjük fel itt. De célkitűzés is, hiszen a jó adottságok és a tehetség önmagukban véve nem elegendőek.

Számunkra fontos, hogy a nemzetállam fennállásával egyidős vármegyerendszer minden hasznos örökségét megőrizzük. Tolna vármegye kincsei: gazdag vizeink és erdőink, ezek növény- és állatvilága, kiváló borvidékeink, emberi munkánk kiemelkedő eredményei, műemlékeinket magába foglaló épített környezetünk, hírneves népművészetünk, történelmi és irodalmi múltunk, élő hagyományaink és az ezekből is táplálkozó kulturális sikerek, valamint vendégszeretetünk a vármegyei identitástudat sarokköveit jelentik; nemcsupán mindennapi életünk gyönyörű díszletei, hanem tovább építhető és gyarapítható értékek is egyben.

Meglévő értékeinknek a számbavételére, a minősítésére, a megyei polgárok figyelmébe ajánlására és főleg közös erővel való őrzésére, ápolására és továbbadására kiváló lehetőséget kínál az úgynevezett hungarikum-törvény, amely települési és vármegyei bizottságokra bízza az előzőek szerinti tevékenységet.

A vármegyék közül Tolna volt az első, amely e bizottságot létrehozta, napjainkig pedig a vármegye több, mint hetven települése döntött az értéktári munka megkezdéséről. Helyi határozataikra, valamint a már létező országos minősítésekre alapozva a Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság közel félszáz értéket emelt vármegyei rangra. Honlapunkon Önök ezeket ismerhetik meg.

A máshol élőknek azt kívánom, hogy ez által Tolna vármegye örömmel való felfedezésében legyen részük, és ha még nem tették, mihamarabb látogassanak el hozzánk. Vármegyénk polgárainak pedig azt, hogy ennek révén is erősödhessen a szűkebb hazájuk iránti szeretetük és büszkeségük.

Fehérvári Tamás

Tolna Vármegye Közgyűlésének elnöke