Tolna Megyei Értéktár

Módosították a hungarikumokról szóló törvényt

Elfogadta a kormány a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény módosítását. A változtatások a törvény végrehajtásának közel három éves tapasztalatait és az újabb elképzeléseket egyaránt figyelembe veszik.

A technikai és értelmezésbeli pontosítások mellett az egyik legfontosabb rendelkezés a külhoni értékgyűjtés új alapokra helyezése és a belföldi gyakorlatnak való megfeleltetése. Célunk, hogy az országhatárokon kívül ugyanolyan lendülettel folyjon a nemzeti értékgyűjtő, más néven „hungarikum mozgalom”, mint az országhatáron belül. A módosított jogszabály ehhez kíván több ösztönzőt és lehetőséget teremteni.

 

A törvény módosítása kitér a „hungarikum” kifejezés visszaélésszerű használatának tiltására is, amelynek elsősorban minőségbiztosítási célja van. A hungarikum címet elnyerő értékek magas minőséget, a magyarság „csúcsteljesítményeit” képviselik, ezért a Hungarikum Bizottság felelőssége azok védelme is.

 

A hungarikum törvény módosításának köszönhetően összhangba került a Magyar Értéktárba és a Hungarikumok Gyűjteményébe indítványozó személyek és szervezetek köre. Javaslatot most már Hungarikum Bizottsági tag, különböző helyi szintű értéktár bizottságok, ágazati értéktárat működtető miniszterek tehetnek, illetve az a személy vagy szervezet, aki az eredeti javaslatot tette.

 

(FM Sajtóiroda)