A bogyiszlói paprikatermesztés hagyományai

A bogyiszlói paprikatermesztés hagyományai
A település egyik híressége a bogyiszlói paprika. Az ártéri erdők kiirtása után azok helyén kiváló adottságokkal termeszthető lett a csípős paprika és a fűszerpaprika is.

A Tolna megyei emberek számára bogyiszlói paprika néven az alma alakú, lapított gömb formájú, kissé bordázott, vastag húsú, sárgás fehér színű, teljes érettségében piros termésű fajta a közismert. Ez kellemesen csípős ízű, a friss fogyasztáson túl savanyításra kiválóan alkalmas. Országosan is nagy jelentőséggel bírt ennek a körzetnek a paprikatermesztése, erre utal az, hogy a későbbiekben külön paprikafajtát is elneveztek a településről, aminek termése kúpos, húsa fehér, és íze csípős, ma „Javított bogyiszlói” néven van forgalomban. Folytonnövő, elterülő bokrú növény, 40 centiméter magas. Termése 50–55 grammos súlyt is elér. Fejlődési sebessége gyors. A szárazságot jól tűri. Szabadföldi termesztésre való.

Galéria