Kölesd – Siménfalva testvérkapcsolata

Kölesd – Siménfalva testvérkapcsolata
Kölesd és Siménfalva önkormányzatai között 1991-ben jött létre testvér-települési kapcsolat. A települések barátsága azóta töretlen. Kezdetben évi egy találkozásra került sor, hol Siménfalván, hol Kölesden, aztán a kapcsolat egyre mélyült, gyarapodott és sűrűsödött. Hagyománnyá vált az egymás nagyrendezvényein való részvétel, a siménfalvi gyerekek magyarországi nyári táboroztatása, a kölesdiek téli sítáboroztatása.

A két és fél évtized során kialakult családi barátságok olyan mélyek már, hogy a közösen szervezett alkalmaktól függetlenül is rendszeresek a családok találkozásai.
Ma már projektekben is dolgoznak együtt. Idén nyáron lehetőség nyílt arra is, hogy a külhoni értéktári munka terjesztése érdekében egy közös projektet valósítsanak meg: „Értékeinként határon innen és túl - Kölesd és Siménfalva értéktári együttműködése” program keretében a kölesdiek kiszélesítették eddigi értéktári munkájukat, a siménfalviak pedig – az átadott módszertan segítségével – megkezdték azt. Módszertani héten vezették be a siménfalvi értéktár bizottság tagjait az értékek feltárásába, melynek eredményeként el is készültek az első felterjesztések. A program zárásaként közös kiállításon mutatták be a felgyűjtött értékeket, a közös értéktári logót, az elkészült kiadványt és hogy a fiatal korosztály se maradjon ki, memória kártya is készült mindkét település értékeiről. Ez a projekt minden települési értéktár bizottság számára példaértékű, miként lehet az értékgyűjtésbe bevonni a határainkon túli településeket.
A 2016-ban immáron 25 éves testvérkapcsolat további folytatása egyik fél részéről sem kérdéses, ennek megerősítő aláírása is megtörtént 2016 augusztusában. A megállapodás szerint „a települések gyümölcsöző együttműködésüket megőrzik, a baráti kapcsolatot tovább erősítik, egymást továbbra is kölcsönösen támogatják, és minden lehetőt elkövetnek a kapcsolat fenntartása és fejlesztése érdekében mind az önkormányzatok, mind az intézmények, mind a családok között”.