Evangélikus templom

Evangélikus templom
A Dél-Dunántúl legnagyobb evangélikus temploma, amelynek a 18. század végéig nyúlik vissza az őseredete. Helyén egykor a magyarok imaháza állt.

A gyönki evangélikus németek a magyar hívekkel együttesen 1778-ban folyamodtak a helytartótanácshoz, hogy templomukra építési engedélyt adjon. Ezt megkapva 1781 és 1784 között fel is építették, kezdetekben torony nélkül. 1833-ban a torony is a főhomlokzatra került, ekkor azonban újabb problémák adódtak. Az épület ettől kezdve ugyanis süllyedni kezdett. A németek számának növekedése miatt egyre gyarapodó gyülekezet új templom építkezésébe kezdett a megroggyanó helyén. Mai formájában 1896-97 óta áll. Neogótikus épület, a stílus számos jegyét magán hordozza. Többszintű tornyának legfelső része nyolcszögletű. Belseje impozáns kiterjedésű, magasba törő oltárépítménye körbesétálható. Az orgonát a Rieger orgonagyár készítette 1897-ben.



A Tolna Megyei Értéktár Bizottság 2017-ben a gyönki evangélikus templomot kiemelt megyei értéknek, azaz Tolnaikumnak minősítette.

Galéria

Térkép