Györkönyi német nemzetiségi hagyományőrző füzetek

Györkönyi német nemzetiségi hagyományőrző füzetek
A „Hagyomány és népszokások Györkönyben” című könyv a Györkönyi Német Kisebbségi Önkormányzat kiadásában jelent meg 2010-ben. Szokásokról, hagyományos életmódról, erkölcsről, a hagyományok őrzéséről ír.

Ősztől nyárig veszi sorra a falu ünnepeit, eseményeit: szüret, búcsú, Katalin-nap, disznótor, karácsonyi ünnepkör, farsang, gyertyaszentelő, Mátyás-nap, húsvét, Szent György-nap, május elseje, sorozás, Medárd-nap, aratás, iskola, lakodalom. Minden felsorolt esemény folklór-vonatkozásaiból is ízelítőt kapunk röviden, lényegre törően, mely kiindulópontja lehet részkutatásoknak (nyelvjárás, folklór), vagy akár egy szintetikus munka megalkotásához.

Az „Így főz(t)ünk Györkönyben” című szakácskönyv magyar és német nyelven tartalmazza a helyi hagyományos ételek leírásait.


Régen is napi három étkezési idő volt Györkönyben: reggeli, ebéd, vacsora. Télen gyakrabban volt főtt reggeli: héjában sült krumpli kolbásszal, szalonnával, sonkával és hagymával. Nyáron a reggelit néha otthon, de dologidőben gyakran a földeken fogyasztották el. Ez leggyakrabban füstölt disznóhús volt. Főétkezésnek az ebéd számított. Egyik étkezésnél sem hiányozhatott a bor. Vasárnaponként a gyermekek és az asszonyok reggelire általában tejeskávét fogyasztottak kenyérrel. A férfiak reggelije kolbászos vagy tojásos hagymamártásból, sült vérből vagy sült szalonnából állt. A vasárnapi menü húslevesből, főtt húsból (hozzá mártás vagy torma), valamint valamilyen kelt kalácsból állt. Ünnepnapokon a györkönyiek is kissé különleges ételeket készítettek. Ezek az ételek húsételek voltak, de nem hiányozhattak a sült tésztafélék sem. Ezeknek az ételeknek a leírásait tartalmazza e kis könyvecske magyar és német nyelven.

Galéria

Térkép