Paksi Digitális Archívum és retro képgyűjtemény

Paksi Digitális Archívum és retro képgyűjtemény
Az országban egyedülálló digitális gyűjtemény a város helytörténetileg releváns művészeti, kulturális, sport, politikai, történeti és muzeális értékeit, valamint a településhez szervesen kapcsolódó atomerőmű emlékeit őrzi, az önkormányzat és az atomerőmű társfinanszírozásban hozta létre.

Paksi Digitális Archívum

A rendszer tervezője Csapó Sándor, a fejlesztésben, az adatok feldolgozásában és digitalizálásában közel 20 fő vett részt eddig. A weboldalán személyeket, szervezeteket, eseményeket vagy helyszíneket megjelölve lehet kutakodni, és részletes keresésre is van lehetőség. Az anyagot a Paksi Városi Múzeum, a Városi Képtár, a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár, a TelePaks, a Paksi Hírnök, a Csengey Dénes Kulturális Központ, a Polgármesteri Hivatal, a Paksi Járási Földhivatal, az Atomenergetikai Múzeum, a Paksi Atomerőmű Videostúdió, a Tolna Megyei Levéltár és a Fortuna Rádió által rendelkezésre bocsátott források képezik, de helyi alkotók, magángyűjtők is szolgáltak forrással. 

 

Paksi retro képgyűjtemény

Paks múltjának megörökítésén nem csupán lelkes amatőr fotósok munkálkodtak, mára már fontossá vált a korabeli felvételek mentése: gyűjtése, rendszerezése és - mivel java részük már helytörténeti értéknek számít – közkinccsé tétele is. Az épített környezetet megörökítő korabeli képeslapok és fényképek rendszerezésére egy helyi gyűjtő vállalkozott, aki gyűjtőtársai hathatós támogatásával hozzálátott a képeslapok katalogizálásához, rendszerezéséhez, az általa tervezett honlapon, a http://paksikepek.tar.hu/-n több mint 1000 db paksi képeslapot, valamint fényképeket tett bárki számára elérhetővé.

Galéria