Jézus Szíve római katolikus templom

Jézus Szíve római katolikus templom
A templom belső kialakításának szépsége és a templomnak a város életében betöltött szakrális és társadalmi helye, rangja méltóvá teszi a megyei értékek közé sorolását.

A jelenlegi háromhajós, neoromán stílusú, bazilikális elrendezésű római katolikus templomot 1901-ben kezdték el építeni egy korábbi, középkori eredetű templom helyén. A terveket Schlauch Imre pécsi építész, a pécsi székesegyház tervezőjének Friedrich Schmidtnek tanítványa, készítette el. A templom építési stílusára hatással lehetett a pécsi székesegyház. Erre utal a bazilikális elrendezés, az ablakok formája, belső terében a kazettás mennyezet, a szentélyzáródás. A mennyezet középső kazettájában levő Szent Szív kép pedig Kegyes József (1834-1914) festőművész alkotása. A templom felszentelésére 1901 végén került sor.

A többször elpusztult és ezen a helyen álló középkori előzményekre 1749-ben épült templom, melyhez 1789-ben építettek tornyot. Eredeti formájában nem maradt fenn, de a torony alatti, feltehetőleg a 18. század közepéről származó kriptát 2004-ben feltárták, jelenleg megtekinthető. A város nagytemploma emblematikus a paksiak, ezen belül különösen a hívők számára. A templom rendszeresen városi kulturális események, koncertek színhelyéül is szolgál.

Galéria