Szent András-pusztai Kápolna

Szent András-pusztai Kápolna
A Jézus Szíve tiszteletének emelt családi kápolna eredetileg a Nagy család kultikus építményeként épült, mely a család kriptájának is helyet adott. A magán áhítat céljára létesült kápolna építését 1884-ben határozták el Nagy Lajosné Vizer Constancia és fiai, Nagy István és László. Isten iránti hála és dicsősége hirdetéseként a kastély parkjában, Dulánszky pécsi püspök engedélyével felépített, romantikus stílusú kápolnát 1885. október 26-án szentelték fel.

 A kápolna a park terepviszonyaihoz képest egy kisebb halomra épült, így a bejáratához három lépcsőfokon jutunk fel. 

A kápolna kicsi, homlokzati harangtornya alatt még ma is láthatóak a Nagy és Vizer családok címerei. Az épület ikerablakai festett üvegből készültek, amelyeket Kegyes József bölcskei festőművész készített. Az oromzatos homlokzat felett kőoszlopos baldachin alkotta huszártorony és félköríves záródású szentély található. Nyeregtetővel fedett épület. A belsőben historizáló, kazettás famennyezet, a bejárati oldalon fakarzat, az egykori oltár alatt kripta van.

Az évek során a kápolna lepusztult, 1990-ben került az egyház tulajdonába, majd a kápolna felújítását a Pécsi Püspök atya 2019-ben engedélyezte. A szentélyt a kastély új tulajdonosa újítatta fel, melyet az EU és a magyar állam is támogatott. 2020 év végén fejeződött be a rekonstrukció és 2021-ben újra fel is szentelték.Berendezése hiányzik.

Térkép