Nepomuki Szent János Kápolna

Nepomuki Szent János Kápolna
A faluból Gyönk felé vezető út feletti szőlődomb oldalában, dűlőút mellett szabadon álló kápolna XVIII. század közepéről származó Pincehely legrégebben épült épületei közé tartozik.


A Nepomuki Szent János kápolna története régre nyúlik vissza. A források nem jelölik építésének dátumát, de biztosan a 19. századnál régebbi az épület. A kápolnát a 20. század elejéig a görbői közbirtokosság tartotta fenn. Hosszú emlékezet óta pünkösd hétfőn gyalogos zarándoklat ment a kápolnához.

A kápolna alatt forrás ered, melyet Szentkútnak neveznek. A néphit szerint valamikor megjelent itt szűz Mária, ivott a kútból, amely azóta sohasem apadt el. 1926-ban történt rajta nagyobb felújítás, ekkor a tetőzetét és kicserélték. Ezzel egyibőben fogadalomból állíttatta a mellette jobb oldalon lévő keresztet Koller Ferenc. Legutóbb az 1970-es években történt renoválás az épületen.

Északnyugati oromzatos főhomlokzattal, a hajónál keskenyebb, félköríves szentéllyel, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel, a törtvonalú oromfal mögött kicsiny fa harangtoronnyal, a főhomlokzat középtengelyében nyíló, kőkeretes bejárattal épült. A hajóban csehsüveg boltozat, a szentélyben félkupola található. Festése 18. századi.

Térkép