Pincehelyi izraelita temető

Pincehelyi izraelita temető
Az újratelepülő Tolnában Pincehelyen említik meg először a zsidók letelepülését. Talán a legszebb fekvésű Tolna megyei zsidó temető a pincehelyi. Egészen pontosan ez a görbői falurészen van, annak is a szélén. Pincehelyt és Görbőt csak a Kapos választotta el, 1830-ban hivatalosan is Pincehelyhez csatolták a kisközséget. 1947-ben holokauszt-emlékművet is állítottak itt. A temető java része gondozott.


Tolna megyébe 1717-ben érkeztek zsidó lakosok, akik az évszázadok folyamán együtt éltek a helyi katolikus lakossággal. Elsősorban Rohoncról és Morvaországból érkezetek és igen hamar beilleszkedtek a gyorsan fejlődő, akkor már mezővárosi rangú Pincehely gazdasági életébe, annak ellenére, hogy a korabeli törvények szerint lehetőségeik még korlátozottak voltak. Főként kereskedelemmel, iparral foglalkoztak. Túlnyomó részben a település Görbőnek nevezett részén éltek, felekezeti iskolájuk is itt épült fel, a temetőt is itt találjuk.1840-ben építették fel a II. világháború után lebontott zsinagógájukat, ahol jó ideig rabbi is szolgált.

A 19. század végén a a zsidó-nemzsidó együttélésben a belpolitikai feszültségek megjelentek a két szomszédos település lakossága között is és több atrocitás is történt. 1944 májusán a helyi zsidók mellett a szomszédos falvak zsidó lakosait - közel 400 embert - is a Pincehely-Görbőn kijelölt gettóba zártak, majd  júliusban Auschwitzba szállították őket. Csak huszonketten élték túl, akik nem maradtak Pincehelyen a visszatérés után sem. Mára  nincsenek zsidó származású lakosai a településnek.

A sírkert egyike a megye legszebb fekvésű temetőinek. A 61. sz. főút mellett terül el a körülbelül 2 500 m2 nagyságú terület, nyugati - észak­ nyugati lejtéssel. A temetőben 19. századi sírok is találhatóak, többségük héber írással. A temetőben a holocaust után a túlélők leszármazottainak adakozásából épült fel az áldozatoknak emléket állító alkotás és a hozzá vezető lépcsősor. Utoljára 2003- ben temetkeztek a sírkertbe, azóta az állapota változatlan. A Mazsihisz anyagilag támogatja a temetőfenntartását.

A temető rendkívül szép természeti környezetben fekszik. A benne található sírok kora és nagy száma teszi igazán értékessé.

Forrás:

Régmúlt Elbi blogja http://regmult.blogspot.com/2017/08/a-pincehely-gorboi-zsido-temeto.html

Szombat https://www.szombat.org/tortenelem/bekesseg-haza-a-pincehely-gorboi-zsido-temeto

Hegedűs Gyula: Pincehely nagyközség története és népszokásai (Pincehely, 1987)

Csekő Ernő: Kísértő múlt: a zsidóellenesség irracionális formáinak továbbélése egy tragédiába fordult képviselőválasztás kapcsán. (Pincehely, 1901)


Galéria

Térkép