Gindly-Csapó-kápolna

Gindly-Csapó-kápolna
A Csapó parkban, a kúriától északra lévő magaslaton áll a barokk stílusú kápolna. Dr. Csapó György szóbeli közlése szerint Tengelic község legrégibb épülete, amit Csapó Dániel 1819-20-ban építtetett a kúriával egy időben.

Építésének tényét és időpontját egy, az 1800-as évek első feléből fennmaradt térkép bizonyítja, amelyen a kápolna, mint „Sacellum” van feltüntetve. Egy másik adat szerint a kápolna idősebb, a Csapó család birtokában lévő 1750-ből származó vert arany kehely oldalára vésett felirata, így szól: „Anna Catharina von Gindli geborene von Breyer Anno 1750 zur Tengeliczer Capellen.” A német szöveg magyar értelmezése szerint „Gindly Ignácz feleségének, Anna Catharina von Breyernek az adománya a tengelici kápolnának 1750-ben.” Utóbbi adat szerint az 1750 már álló kápolna, az 1819-20-ban lebontott egykori barokk stílusú Gindly vadászkastélyhoz tartozott.

A kápolna szerkezetét tekintve egyhajós, melynek nyugati bejárata előtt egy három boltíves oldalú, a fő- és oldalhomlokzatokon egy-egy ívvel megnyitott, csehsüveg boltozatos toronyaljjal rendelkezik. A bejárattal szembeni boltív felett egy közel szabályos, trapéz alakú oromzatból indul ki a harangtorony. A négyszögletes torony, minden oldalán a tető alatt ma faredőnyös ablak van. A tornác kupolaszerű, íves mennyezetén még megtalálhatóak az egykori harangkongató kötelek két nyílása. A kőkeretes kapu felett törtvonalú szemöldökpárkány, alatta stukkóból formázott, kettős címer helyezkedik el.

A kápolna keleti része nyolcszögletű alakban lekerekített, így az épület nem szabályos téglalap alapú, nyeregtetője pedig ezen az oldalon lecsapott, háromszög alakú tetőoldallal végződik. A szögletes épületoldal észak- és dél-keleti lapján boltíves ablakon szűrődik be a fény az egykori oltár helyéhez, mely a keleti oldal szentélyében állt a félkupola alatt, így a kápolna poligonális szentélyzáródású. Hajója fiókos dongaboltozatú mennyezettel rendelkezik.

A Szeplőtelen Fogantatásnak felszentelt katolikus kápolnában a nagyobb egyházi ünnepek alkalmakor a kajdacsi katolikus egyház lelkésze szolgált. A népes ünnepségek egyikéről az 1930-as években fénykép is készült.

1949-ben, ahogy a kastély, a kápolna is a helyi Petőfi Sándor Termelőszövetkezeti Csoport tulajdonába került. A termelőszövetkezeti évtizedeket kiüresedve, állapotában megromolva vészelte át, belső értékei idős kora és az elhanyagoltság következtében tönkrementek. Renoválására az 1990-es évtizedben került sor, melyet követően a kápolna új külseje és belső berendezése nem az eredeti állapotát kapta vissza. Tornyának eredeti díszes, barokk teteje helyett egy egyszerűbb, kúp alakú tetőt kapott. Belső, modernebb stílusú falfestményei nem eredetiek. 1926-ban készült bronz harangját dr.Csapó György a Milleneumi emlékpark készítésekor Tengelic községnek ajándékozta. Ezt követően Kiss István szobrászművész alkotása, a „Hét törzs” szoborcsoport mögött álló román stílusú templom imitációba került, melyet 1996. augusztus 20-án avattak fel.

Galéria