Gindly-Benyovszky-kúria

Gindly-Benyovszky-kúria
A Csilla von Boeselager Otthonnak helyet adó kúria a Paks-Kölesd közút mentén, parkban szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, részben alápincézett, kontyolt nyeregtetős épület.

Tengelic község közigazgatási területén a Gindly család által létrehozott kastélyok és kúriák sorába tartozó helytörténeti és építészeti értékkel egyaránt bíró kúria a Paks-Kölesd közút mentén, Alsótengelicen található. A birtokot Gindly Antal Rudolf fiának (született: 1805-ben) vette meg testvérétől, Teréziától 1818-ban. Az ezen felépült kúriát feltehetően Antal építtette fia számára az 1800-as évek első harmadában.

A téglalapalakú földszintes épület kontyolt nyeregtetős. Lizénákkal (támfal erősítésére szolgáló, fal síkjából kiemelkedő pillérként funkcionáló elem) tagolt homlokzatain az ablakok fölött vállpárkányon ülő, félkörös ívmezők láthatók. A nyugati főhomlokzat középtengelyében pilléres-oszlopos timpanonnal lezárt nyeregtetős oszlopcsarnok található. Az oszlopcsarnok mögött néhány lépcsőfokkal megemelve felülvilágítós bejárati ajtó vezet az épületbe. A K-i homlokzaton pilaszteres (faloszlopos) díszítő elemek találhatóak. A belseje fűtőfolyosós elrendezésű. Az épület tengelyében több nagy terem található. A ma is látható nyílászárók 1870 – 80 között  kerültek beépítésre. Az épület alatt dongaboltozatos pincét alakítottak ki a kúria építésekor.

A kúria 1900 körül a Benyovszky család birtokába került. A birtokot az 1. világháborút követő évtizedekben Bárány Imre bérelte és lakta a kúriát családjával a 2. világháborút követő kitelepítésükig. Ezt követően az épületet államosították, melynek következtében szociális otthon kapott helyet benne, ami a mai napig működik jelenleg Csilla Otthon néven, ahol mintegy 10 éve szenvedélybetegeket gondoznak.




Galéria