Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Gyulaji dám

Magyarországon a dámszarvas (Dama dama) az egyik legfontosabb nagyvadfajunk. Európai és nemzetközi viszonylatban az agancsosok közül a gímszarvas után a leginkább keresett vadászzsákmány. A kontinens egyik leghíresebb dámszarvas-állománya él a Gyulaji Vadrezervátum erdeiben, a hajdani Eszterházy-birtokon.

Post Thumb

Tolnai Kékfestő Műhely

A magyarországi kékfestés közösségét a ma még meglévő, családi alapon működő kékfestőműhelyek alkotják. A mesterség már csak e keretek között tud fennmaradni, mivel a szakma elméleti és gyakorlati elsajátítása csak műhelyekben lehetséges, a Tolnai Kékfestő Műhelyben is generációról generációra öröklődött a kékfestő mesterség. A régi hagyományokat követve, Horváth Balázs párjával a műhelynél lévő házban élnek, így a kékfestés számukra nemcsak munka, hanem életforma is.

Post Thumb

Bukovinai székelyek élő népművészete

A 18. század utolsó évtizedeiben Székelyföldet elhagyva a soknemzetiségű Bukovinában alapítottak magyar falvakat a bukovinai székelyek, ahol létszámukat megsokszorozták. Andrásfalva, Hadikfalva, Fogadjisten, Istensegíts és Józseffalva népe, több mint háromezer család 1941-ben települt haza Magyarországra. 1945-től jelentős számban Bonyhádon és környékén is élnek.