Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

Református templom

A település központjában szabadon álló, egyhajós templom, Ny-i homlokzata elé kilépő toronnyal, a hajónál keskenyebb, íves apszissal, a D-i oldal előtt timpanonos, nyeregtetős előcsarnokkal, az apszis felől kontyolt nyeregtetővel.

Post Thumb

Római katolikus templom

A településen átvezető főút mellett szabadon álló, egyhajós templom Sarlós Boldogasszony nevét viseli. A 300 éves épület helyén egy középkori eredetű, később mecsetté átalakított templom állt. A mostanit 1714-ben kezdték el építeni, főépülete 1776-ban nyerte el mai formáját, de a tornyát csak az 1778-as nagy tűzvész után húzták fel.

Post Thumb

Jeszenszky-kastély

A 63. számú út Szedres felé vezető szakaszáról D-re leágazó bekötőútról megközelíthető, az egykori majorság központjában, parkban szabadon álló, téglalap alaprajzú, részben alápincézett, földszintes, kontyolt nyeregtetős kastély. A klasszicista eredetű Jeszenszky-kastély a XIX. században épült, azóta átalakították. Ez a környék legnagyobb kastélya, alapterülete csaknem 7000 négyzetméter. Műemléki védelem alatt álló épület.

Post Thumb

Apponyi-kastély és parkja

Az öt faluból és 30 pusztából álló Apari birtokot a Mercy család kapta/vette meg 1722-ben, központjává Hőgyészt tették és így a terület mint Hőgyészi Uradalom kezdte meg fejlődését. Az uradalom közel negyven év alatt több mint 20 000 holddal bővült a termőföld irtások és egyéb talajjavító munkálatok révén (ebben az időszakban, Tolna megyében csak az Eszterházy család dombóvári birtoka volt nagyobb). Apponyi György a király engedélyével 1773-ban vette meg a birtokot.

Post Thumb

Balogh-(Illés-) kastély

Az épület magja egy feltehetően a 19. század közepén épült, földszintes, oldalfolyosós kúria volt. Jelenlegi tömege és homlokzatai az 1928-as átépítéskor alakultak ki. Az államosítás előtti utolsó tulajdonosa az Illés család volt.