Tolna Megyei Értéktár

Post Thumb

RÓMAI KATOLIKUS PLÉBÁNIA

Saroktelken, az utcavonaltól beljebb szabadon álló, földszintes, alápincézett, téglalap alaprajzú, nyeregtetős lakóház. Az előkert mögötti, oromzatos utcai homlokzatán tornácbejárattal épült.

Post Thumb

Református templom

A település központjában szabadon álló, egyhajós templom, Ny-i homlokzata elé kilépő toronnyal, a hajónál keskenyebb, íves apszissal, a D-i oldal előtt timpanonos, nyeregtetős előcsarnokkal, az apszis felől kontyolt nyeregtetővel.

Post Thumb

Római katolikus templom

A településen átvezető főút mellett szabadon álló, egyhajós templom Sarlós Boldogasszony nevét viseli. A 300 éves épület helyén egy középkori eredetű, később mecsetté átalakított templom állt. A mostanit 1714-ben kezdték el építeni, főépülete 1776-ban nyerte el mai formáját, de a tornyát csak az 1778-as nagy tűzvész után húzták fel.

Post Thumb

Jeszenszky-kastély

A 63. számú út Szedres felé vezető szakaszáról D-re leágazó bekötőútról megközelíthető, az egykori majorság központjában, parkban szabadon álló, téglalap alaprajzú, részben alápincézett, földszintes, kontyolt nyeregtetős kastély. A klasszicista eredetű Jeszenszky-kastély a XIX. században épült, azóta átalakították. Ez a környék legnagyobb kastélya, alapterülete csaknem 7000 négyzetméter. Műemléki védelem alatt álló épület.

Post Thumb

Apponyi-kastély és parkja

Az öt faluból és 30 pusztából álló Apari birtokot a Mercy család kapta/vette meg 1722-ben, központjává Hőgyészt tették és így a terület mint Hőgyészi Uradalom kezdte meg fejlődését. Az uradalom közel negyven év alatt több mint 20 000 holddal bővült a termőföld irtások és egyéb talajjavító munkálatok révén (ebben az időszakban, Tolna megyében csak az Eszterházy család dombóvári birtoka volt nagyobb). Apponyi György a király engedélyével 1773-ban vette meg a birtokot.